Srbija će uvek štititi stabilnost RS

Izvor: RTS, 22.Mar.2014, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će uvek štititi stabilnost RS

Na putu ka EU Srbije će čuvati svoju stabilnost, ali će uvek štititi stabilnost i opstanak Republike Srpske, poručio vicepremijer Aleksandar Vučić u razovoru sa Miloradom Dodikom. Predsednik RS ocenio da je Srbija izborima dobila političku i institucionalnu stabilnost.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i celovitost Bosne i Hercegovine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da će na svom putu ka članstvu u EU čuvati svoju stabilnost, ali i da će "uvek štiti stabilnost i opstanak Republike Srpske".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom krize u Ukrajini, da Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.

Vučić je istakao da stav Srbije prema situaciji u Ukrajini mora da bude i biće potpuno odgovoran i neće ga donositi tehnička vlada.

Vučić, koji se danas sastao sa predsednikom republike Srpske Miloradom Dodikom u Vladi Srbije, rekao je na konferenciji za novinare da je pokrenuto više pitanja u okviru ekonomske saradnje, pre svega u oblasti elektroprivrede i veće iskorišćenosti kapaciteta Drine, podrazumevajući i one turističke. 

Dodik je, dodao je prvi potpredsednik Vlade Srbije, pokrenuo i temu o posebnom kraku gasovoda u okviru "Južnog toka", u sklopu toga razgovaraće se i sa vladom BiH, mada ga je predsednik RS, kako je naveo Vučić, obavestio da je moguće da odgovor bude negativan, u kom bi slučaju bio otvoren put da se takav dogovor napravi sa RS.

Dodik je pokrenuo i pitanje istog statusa pripadnika srpskog naroda u RS i BiH kao što ga ima hrvatski narod, a to je pitanje državljanstva, na koje će, naveo Vučić, vlast u Srbiji odgovoriti u najskorije vreme.

Osim o ekonomskoj saradnji razgovaralo se i o zajedničkom timu Srbije i RS za obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, dok o bliskosti dve države, naveo je Vučić.

"Srbija se nalazi na putu ka članstvu u EU i Srbija će čuvajući svoju stabilnost uvek štiti stabilnost i opštanak RS poštujući Dejton sporazum, a čime nećemo ugoražavati ničije pravo", istakao je Vučić poželevši punu stabilnost političku i ekonomsku i BiH i RS.

Milorad Dodik je ocenio da je za Republiku Srpsku važno da su izbori proizveli "političku pretpostavku za značajnu političku stabilnost".

"Nas zanima moćna i jaka Srbija, Srbija koja je najvažnija zemlja u regionu po svim parametrima", ocenio je Dodik na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Kako je dodao, Srbiji je bila potrebna politička i institucionalna stabilnost, i ona je na izborima to dobila.Dodik je ponovio da ne doživljava Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u kojoj će RS trajno ostati i dodao da je to "svidelo se to nekom ili ne - bazično osećanje" naroda u RS.

"Ja poštujem mišljenje i osećanja ljudi tamo, oni ne vole BiH, ne volim je ni ja nešto posebno, ali to ne znači da to moranje mora da traje doveka", rekao je Dodik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.