Srbija bi mogla da plati visoku cenu

Izvor: S media, 18.Avg.2010, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bi mogla da plati visoku cenu

Srbija bi mogla da plati visoku cenu ako do Generalne skupštine UN ne preduzme korake koji bi bar delimično zadovoljili EU u pogledu teksta rezolucije o Kosovu, izjavio je danas član Foruma za medjunarodne odnose Jovan Ilić.

"To znači da zajedno sednemo i pogledamo rezoluciju i vidimo koliko može da se izmeni u pravcu njihovih očekivanja", rekao je Ilić u telefonskoj izjavi.

Ilić je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << iz Brisela stižu veoma ozbiljna upozorenja da će u slučaju da ovakva rezolucija Srbije prodje u UN to ne samo usporiti nego i odložiti razmatranje srpske kandidature za članstvo u EU.

"Zbog toga je i bio onaj Djelićev komentar da mi nećemo konfrontaciju sa EU, ali opet uz nužni dodatak, ne znam šta će to njemu, da nećemo ni po koju cenu priznati nezavisnost Kosova", rekao je Ilić.

Ilić kaže da je diplomatska aktivnost Srbije poslednjih sedmica dala rezultate što se, kako kaže, najbolje vidi po tome da nije bilo novih priznanja Kosova posle odluke Medjunarodnog suda pravde.

"Moj zaključak je da su vlasti u Prištini sada malo zabrinute, da stvari ne idu sada onako kako su oni najavljivali. Čak ni reducirana očekivanja o broju priznavanja nisu se ostvarila, tako da oni žele da promene taktiku i inteziviraju svoje aktivnosti, jer stvari ne idu onako kako su očekivali", rekao je Iić.

Dodao je da su prištinske vlasti prethodnih dana pomno pratile delovanje srpske diplomatije i da su zaključili da im stvari ne idu na ruku.

Ilić kaže da bi eventualno usvajanje rezolucije delovalo obeshrabrujuće na nova priznanja Kosova i pored ozbiljnog angažovanja pojedinih zemalja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.