Srbija: Evropski mesec sajber bezbednosti

Izvor: B92, 16.Okt.2013, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Evropski mesec sajber bezbednosti

Agencija EU za bezbednost mreža i podataka (ENISA) tokom oktobra sprovodi drugu po redu kampanju "Evropski mesec sajber bezbednosti", kojoj se od ove godine pridružuje i Srbija, preko Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Kampanja ima za cilj da promoviše sajber bezbednost među građanima kako bi promenili svoj stav prema sajber pretnjama i da im pruži najnovije informacije kroz obuku i razmenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobre prakse. RNIDS će organizovati izložbu i panel diskusiju, u Galeriji "Ozon" u Beogradu, koje će biti otvorene za sve posetioce.

"Istorija bezbednosti telekomunikacija - od dimnih signala do Interneta", biće otvorena 21. oktobra i na zabavan način prikazaće razvoj komunikacija na daljinu. Izložba je nastala u saradnji RNIDS-a sa "Diplo fondacijom", autor izložbe je Lazar Bošković, autor ilustracija Vladimir Veljašević, a dizajn izložbe kreirao je Orange studio.

Počev od praistorije, do današnjih dana, oduvek je bilo bitno sačuvati poverljivost komunikacije, neizmenljivost poruke i dostupnost prenosa. Sve ono što je nekada važilo i za dimne signale, golube pismonoše, telegraf, telefon, radio i televiziju, danas je još važnije i složenije za Internet u savremenom bežično umreženom svetu.

Zatim će 22. oktobra biti održana panel diskusija "Sajber bezbednost sajber Srbije", u kojoj će učestvovati domaći stručnjaci iz svih oblasti značajnih za bezbednost na Internetu.

Biće razgovarano o značaju DNS sistema, koji čini osnovu komunikacije na Internetu i mogućim problemima izazvanim bezbednosnim propustima u tom sistemu.

Visokotehnološki kriminal sve više postaje i svakodnevna pretnja u savremenom načinu života običnih građana, pa će u okviru panela biti obrađen i kroz primere iz domaće sudske prakse.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija: Evropski mesec sajber bezbednosti

Izvor: B92, 16.Okt.2013

Agencija EU za bezbednost mreža i podataka (ENISA) tokom oktobra sprovodi drugu po redu kampanju "Evropski mesec sajber bezbednosti", kojoj se od ove godine pridružuje i Srbija, preko Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS)...Kampanja ima za cilj da promoviše sajber bezbednost među građanima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.