Spremni za pomirenje sa Albancima

Izvor: B92, 10.Okt.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni za pomirenje sa Albancima

Madrid -- Premijer Mirko Cvetković kaže da je ulazak Srbije u EU je strateško pitanje i najbolja moguća opcija. On se nada da će EK u sredu Srbiji dati pozitivnu ocenu.

On ističe da Srbija nikada neće ratovati, ali da ima ljudi koji čekaju trenutak za povratak oružju.

U intervjuu za španski dnevnik ABC Cvetković dodaje i da je Srbija spremna ne samo za sporazum sa Albancima, "već i za pomirenje". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Upitan da li zbog teške krize u evrozoni ima nedoumica u vezi sa EU integracijama Srbije, Cvetković kratko kaže - ne.

"Naš cilj integrcije u EU nije kratkoročan. Predstoji nam više pregovora i siguran sam da će se situacija promeniti kada stignemo u Uniju", rekao je Mirko Cvetković koji je protekle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Španiji.

On je takođe, ocenio da jednostrani postupci na Balkanu nikada neće dovesti do održivog rešenja i još jednom izrazio zahvalnost Španiji za što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"U svakom razgovoru sa španskim kolegama govorim koliko cenimo njihov stav i koliko smo im zahvalni. Smatram da jednostranost nije način za rešavanje problema, naročito na Balkanu, gde postoji takva mešavina različitih naroda. U tako raznolikom ambijentu jednostrani postupci nikada neće dovesti do održivog rešenja. Problemi će se pojaviti pre ili kasnije", rekao je premijer Srbije.

"Ali oni su do sada primenjivali samo jednostrane akcije. Mi bismo voleli da postignemo rešenje kroz pregovore, bez dvostrukih aršina", rekao je Cvetković.

Upitan šta za Srbiju znači to što je poslala ratne zločince u Hag, Cvetković je rekao da nije lako, ali da smatra da je to cena koja mora da se plati da bi vladavina zakona pobedila u Srbiji.

"Naš princip je da kriminalci ne smeju proći nekažnjeno i nadam se da će Srbija od toga imati stratešku korist".

Na pitanje da li je radikalni nacionalizam i dalje veliki problem Srbije, predsednik Vlade je rekao da su sve vlade posle početka demokratske tranzicije 2000. godine pokusale da ublaže te tenzije.

"Naša vlada se zalaže za pomirenje na Balkanu, za traženje nečega što bi bilo prihvatljio za sve", rekao je premijer Srbije.

Govoreći o odnosima Španije i Srbije, Cvetković rekao da je šteta što su " politički odnosi mnogo bolji nego ekonomski".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.