Sprečiti isporuku generičkih lekova

Izvor: S media, 04.Dec.2010, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečiti isporuku generičkih lekova

Evropske vlasti za kontrolu konkurencije su sprovele pretres u prostorijama više farmaceutskih kompanija u nekoliko zemalja Evropske Unije (EU), sumnjičeći ih za medjusobnu saradnju u pokušaju da namerno zadrže i na tržište što je kasnije moguće isporuče generičke lekove, prenele su danas svetske agencije.

Radi se o lekovima kojima je istekla patentna zaštita, tako da ih pacijenti mogu kupiti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za značajno niže cene, čak i do 80 odsto u odnosu na originalni lek.

"Ukoliko se ta sumnja potvrdi, to bi moglo značiti kršenje pravila EU o privrednoj konkurenciji, koja zabranjuje kartelsku praksu i zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu", saopštila je Evropska komisija (EK).

Galenika počinje proizvodnju kubanskog leka

Brisel nije precizirao na koje se firme odnosi istraga, ali je potvrdio da su inspektori EK 30. novembra sproveli raciju u sedištima više farmaceutskih kompanija.

Kompanija "AstraZeneka" je, medjutim, saopštila da je bila "meta" inspekcije službi Evropske komisije i da je istragom bio obuhvaćen njen lek za želudac "neksijum".

U "Sanofi-Aventisu", "Bajeru", "GlaksoSmitKlajnu" i "Servijeu" su saopštili da u njihovim prostorijama nije bila obavljena inspekcija.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.