Izvor: Politika, 03.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum sa EU biće primenjen

Mlađan Dinkić potvrdio da je postignut dogovor sa predsednikom i premijerom

- Na moju inicijativu, koju su podržali i predsednik Republike Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković, dogovoreno je da se od 1. januara primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, jer je to uslov stabilnosti zemlje i utoliko pre što ćemo od Evropske unije tražiti makrofinansijsku pomoć - izjavio je sinoć Mlađan Dinkić, potpredsednik vlade i ministar ekonomije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nakon popodnevnih razgovora sa predsednicima države i vlade, a samo nekoliko sati posle izjave da se Sporazum, sudeći po nacrtu budžeta, neće primenjivati kako je najavljeno od nove godine.

Dinkićevo mišljenje o značaju početka primene ovog sporazuma dele i ekonomski analitičari, koje smo anketirali tokom jučerašnjeg dana.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Mihailo Crnobrnja kaže da se odustajanjem od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma šalje loša poruka o zainteresovanosti Srbije za pridruživanje EU, kao i da će šteta od neprimenjivanja biti veća od koristi.

– Zbog toga što se carine neće smanjiti svima koji kupuju repromaterijale, a plaćaju carine, poskupljuje proizvodnja, čime se smanjuje mogućnost za izvoz. Budžet će, možda, prihodovati, ali ćemo izgubiti na drugoj strani, na izvozu. Odustajanjem od primene Sporazuma odustaje se i od pritiska na našu nekonkurentnu privredu. Drugim rečima, „period jaslica” se produžuje za one koji bi već trebalo da su na fakultetu. Kao ekonomista, protivnik sam izlaganja privrede konkurenciji preko noći. Ali, to se ne bi dogodilo i zato je u sporazumu naveden prelazni period od šest godina. Jednog dana moramo da krenemo, a sada ponovo odlažemo taj trenutak zbog nekih tričavih 78 miliona evra od tih smanjenih carina koje mogu da se uštede na 30 drugih mesta. Levom rukom ubacujemo nešto u džep, a desnom izbacujemo – objašnjava profesor Crnobrnja. Po njegovim rečima, ne dajemo dobar signal ni EU, ni stranim investitorima o spremnosti da se naša privreda transformiše, a sve zbog rupe u budžetu. Svi, kaže on, zaboravljamo osnovnu ekonomsku dimenziju – razvoj privrede, za šta su nam potrebni strani investitori.

Istraživač Privredne komore Srbije Goran Nikolić juče nije verovao da može doći do odlaganja primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, jer to niko od zvaničnika nije najavljivao. Sudeći samo po predlogu budžeta za 2009. godinu, kaže da to nije na vidiku. On smatra da se prihodi uskraćeni manjim carinama mogu nadomestiti.

– Od 1. januara carine na uvoz iz EU trebalo bi da se smanje u proseku za 1,8 odsto, što znači na 55 odsto uvoza. To znači da su ukupne carine manje za jedan odsto. Zbog slabljenja dinara, odnosno zato što će carinska osnovica biti viša, već se može anulirati efekat umanjenih carina. Sem toga, realno je očekivati i rast uvoza, pa se i po tom osnovu mogu nadomestiti smanjene carine – kaže Nikolić.

J. Rabrenović - V. Jeličić

[objavljeno: 04/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budžet: Dinkićev predlog prošao

Izvor: Mondo, 03.Dec.2008

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković saglasili su se u sredu uveče sa inicijativom potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića o jednostranoj primeni privremenog trgovinskog sporazuma sa EU od 1. januara 2009.

Nastavak na Mondo...

Argumenti za i protiv primene trgovinskog sporazuma sa EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Dec.2008, 23:37

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković saglasili su se sa inicijativom potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića o jednostranoj primeni privremenog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom od 1. januara 2009. Dok pojedine opozicione stranke u Srbiji ovu odluku ocenjuju nedgovornom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.