Izvor: Deutsche Welle, 06.Maj.2021, 08:13

Sporazum EU sa Kinom na ledu

Nakon Evropskog parlamenta i Evropska komisija je odbacila dalji rad na Sporazumu o investicijama sa Kinom. Prvo bi sankcije trebalo da budu ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.

„Sporazum je na ledu i tamo će i ostati neko vreme“, kaže Bernd Lange, predsednik Odbora za trgovinu Evropskog parlamenta. Velike parlamentarne grupe u Evropskom parlamentu, koje bi sporazum sa Kinom trebalo da odobre, prošle sedmice su odlučile da se ne bave „Sveobuhvatnim sporazumom >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << o investicijama“ (CAI) dokle god su na snazi kineske sankcije protiv više evropskih poslanika.

-pročitajte još: Nemačka i Kina: komplikovani odnosi

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, u utorak je u jednom intervjuu objasnio da je sporazum „na neki način suspendovan“. Trgovinska politika ne može da se odvoji od kineskih sankcija koje od marta pogađaju poslanike zbog njihove kritike stanja ljudskih prava i ugnjetavanja ujgurske manjine u Kini.

„Gospodin Dombrovskis zapravo ništa novo nije rekao, ali nikada nije rekao tako jasno“, kaže poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Rajnhard Bitikofer.

I Bitikoferu je zabranjen ulazak u Kinu. On je predsedavajući Kineske radne grupe u Evropskom parlamentu i otvoreno kritikuje jednopartijsku diktaturu u Narodnoj Republici.

Bernd Lange: Sporazum je na ledu i tamo će i ostati neko vreme

Sve više kritika

Nakon što su SAD i grupa sedam najznačajnijih industrijskih zemalja (G7) zaooštrili ton prema Pekingu, sada to čini i Evropska unija. Kritike nacrta investicionog sporazuma počele su još početkom godine. Prema oceni mnogih evroparlamentaraca, on ne nudi dovoljno prednosti i pravne sigurnosti evropskim kompanijma i Kina ne čini značajne ustupke.

-pročitajte još: Otpor sporazumu Evropske unije i Kine

„Sporazum je usvojen na silu“, smatra stručnjak za trgovinska pitanja Bernd Lange. Pred sam kraj 2020. godine, nemačko predsednavanje Savetu EU, a uz pomoć Francuske, najavilo je politički dogovor sa Kinom o sporazumu, jer je kancelarki Angeli Merkel bio veoma važan taj uspeh.

To je i razumljivo, jer Nemačka je daleko najveći trgovinski partner Kine u EU, ističe poslanih Zelenih Bitikofer. Posebno bi nemački i francuski koncerni, a naroöito automobilska industrija, profitirali od investicionog sporazuma. S druge strane, manje države EU nisu naročito zainteresovane za taj ugovor.

-pročitajte još: Da li Srbija upada u dužničku klopku Kine?

Merkel brani sporazum

Nemačka kancelarka Angela Merkel u sredu je ukazala na značaj sporazuma. To je „veoma važan poduhvat, jer, kada je reč o pristupu tržištu, dobijamo više reciprociteta“, rekla je kancelarka na sastanku s poslaničkom grupom demohrišćana CDU/CSU. Kada je reč o Kini, važno je uzeti u obzir „širu sliku“.

U planu je bilo da se do kraja ove godine s kineskom stranom postigne dogovor o konkretnom tekstu ugovora, da ga odobre države-članice EU i da onda sa parlamentom EU krene proces ratifikacije. Taj vremenski plan sada pada u vodu.

„Bez značajnog popuštanja“ ništa neće ići, ocenjuje predstavnik demohrišćana zadužen za spoljnopolitička pitanja Mihael Galer. Sankcije Pekinga uperene su inače i protiv njega.

Komesari EU zaduženi za industrijsku politiku i konkurenciju, Tjeri Breton i Margret Vestager

Trojni pristip prema Kini: partner, konkurent, rival

Evropska unija je još prošle godine odlučila da Kinu tretira na tri načina: kao partnera, kada je reč o zaštiti klime i trgovini. Kao konkurenta na svetskom tržištu budućih tehnologija i podataka. I kao rivala, kada se radi o političkom sistemu i ljudskim pravima. Tu strategiju, komesari EU zaduženi za industrijsku politiku i konkurenciju, Tjeri Breton i Margret Vestager, pokušavaju da podupru novom ekonomskom politikom.

Evropska unija bi, prema rečima Margret Vestager, trebalo da ostane otvorena za poslovanje, ali istovremeno i da postane strateški nezavisnija. „Otvorenost zahteva pravičnost“, rekla je obraćajući se, ne samo Kini.

„Evropska unija je velesila kada je reč o trgovini i investicijama“, istakla je Vestager u Briselu. Ta pozicija bi morala da se brani i da se tržište EU zaštiti od nelojalne konkurencije. Tako bi ubuduće državnim kompanijama, recimo iz Kine, trebalo da bude zabranjeno da kupuju kompanije u Evropi, ako se pritom koristi državna pomoć koja je u EU zabranjena.

EU je uvela sankcije Kini zbog položaja Ujgura u toj zemlji

Narednih meseci Evropska komisija takođe želi da donese zakone kojima bi javni ugovori iz Evrope bili ukinuti za kineske kompanije, ako kineskim ponuđačima Peking omogućava nepoštene prednosti.

„Kina je poslednjih godina postala restriktivnija iznutra i agresivnija spolja“, smatra evroposlanik Rajnhard Bitikofer. Na to mora da se reaguje složno sa novom američkom administracijom. EU takođe planira i „zakon o lancu snabdevanja“, kojim bi upotreba prisilnog rada za uvozne proizvode – ne samo iz Kine – trebalo da bude isključena.

Zemlje EU se ne slažu

Nemačka i Francuska, koje nadproporcionalno profitiraju od trgovine sa Kinom, snažno su se zalagale za Sporazum o investicijama. Posebno je nemačka kancelarka Angela Merkel zainteresovana za dobre odnose sa Kinom, što je tek nedavno postalo jasno, nakon bilateralnih konsultacija s kineskim rukovodstvom. Pored toga, 16 država EU zagovora saradnju s Kinom u okviru inicijative „Pojas i put“, odnosno „Novi put svile“, kojom Kina evropskim partnerskim državama obećava velike investicije.

To očigledno utiče na odluke u Briselu: članica EU, Mađarska, koja je važan deo „Novog puta svile“, već nedeljama u Savetu ministara EU blokira zajedničku osudu kineske politike prema Hongkongu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel u virtuelnom razgovoru sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom

Evropska komisija će sada pokušati da objedini različite interese zemalja-članica u odnosu na Kinu.

To nije lako, smatra Rajnhard Bitikofer, koji već godinama nemačku politiku prema Kini kritikuje kao suviše jednostranu. „Jasno je međutim da CAI, Sporazum sa Kinom kakav trenutno postoji, nikada neće stupiti na snagu“, rekao je Bitikofer pre nekoliko nedelja.

On smatra da je skandalozno to što su „Sveobuhvatnim sporazumom o investicijama“ (CAI) prihvaćena ograničenja za evropske nevladine organizacije i fondacije u Kini, koja čak prevazilaze i dosadašnja kineska ograničenja.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.