Specijalni tim za žutu kuću

Izvor: Politika, 10.Jun.2011, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalni tim za žutu kuću

 Specijalni tim za žutu kuću

BEOGRAD - Evropska unija odlučila je da imenuje specijalnog tužioca i posebni tim koji će voditi istragu o navodima iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, uključujući trgovinu organima i umešanost najznačajnijih komandanata OVK u organizovani kriminal, objavio je RTS.

Evropska unija je, kako se čini, odustala od ideje da istragu o navodima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz izveštaja Dika Martija poveri sadašnjem sastavu Euleksa, već će taj posao poveriti posebnom, sedmočlanom timu na čijem će se čelu nalaziti specijalni tužilac, potvrdili su za Internet portal Radio-televizije Srbije diplomatski izvori u Briselu.

Odluka o formiranju posebnog istražnog tima doneta je krajem maja u Briselu.

Euleks je početkom marta počeo preliminarnu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija, kada su čelnici te misije i najavili formiranje posebnog tima, koji bi, ukoliko se ukaže potreba, vremenom mogao biti i proširen na još nekoliko tužilaca i istražitelja.

Neposredno pošto je doneta odluka o formiranju specijalnog tima koji će istraživati veze nekadašnjih komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući i Hašima Tačija, sa organizovanim kriminalom, dva vozila Euleksa su u Prištini odletela u vazduh, podseća RTS.

Suštinski, istražitelji EU će se uhvatiti u koštac sa nizom optužbi navedenih u Martijevom izveštaju, uključujući navode da je Hašim Tači „šef mafije koja se bavi švercom oružja, droge i nelegalnom trgovinom ljudskim organima”.

Dik Marti, tokom istrage koja je obuhvatala Kosovo i sever Albanije, suočavao se sa ozbiljnim opstrukcijama vlasti u Tirani i Prištini, koji su tvrdnje bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, zbog kojih je istraga i pokrenuta, nazvali prljavom kampanjom protiv Albanaca, Kosova, Oslobodilačke vojske Kosova.

Istraga se vodi o sudbini oko 300 osoba, koje su nestale posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, juna 1999. godine i koje su, kako se pretpostavlja, ubijene u logorima na severu Albanije. 

Fonet

objavljeno: 10.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.