Španija nudi pomoć na putu ka EU

Izvor: RTS, 28.Mar.2011, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija nudi pomoć na putu ka EU

Visoki španski zvaničnik za evropske poslove Dijego Lopes Garido rekao da Španija podržava evrointergracije Srbije i da će joj pomoći na tom putu.

Španija podržava evropske intergracije Srbije, rekao je visoki španski zvaničnik za evropske poslove Dijego Lopes Garido u Beogradu i ponudio pomoć u reformama na tom putu.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović primila je državnog sekretara za EU u Ministarstvu spoljnih poslova i poslanika Kongresa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Španije Dijega Lopesa Garida koji je izrazio nadu da će 2011. godina biti istorijska za Srbiju, pre svega, po pitanju sticanja kandidature za EU.

Đukić Dejanović je informisala Garida da se privode kraju ključni zadaci Narodne skupštine Srbije iz izveštaja Evropske komisije u pogledu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ona je istakla da su poslanici obavili važan zadatak oko izmene Poslovnika Skupštine kako nezavisnost regulatornih tela ne bi bila ugrožena, a da se na predlog izmene Zakona o izboru narodnih poslanika čeka još mišljenje Venecijanske komisije, sa kojim bi se u potpunosti ukinule blanko ostavke i mandat pripao poslaniku, a ne političkoj partiji.

"Španija se snažno solidariše s vašom zemljom na njenom evropskom putu i na njenoj evropskoj perspektivi. I dalje ćemo nastaviti da podržavamo Srbiju na tom putu i Srbija može da računa na podršku, posebno kada je reč o reformama koje su neophodan uslov za ulazak u EU", rekao je Garido na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je posle razgovora sa državnim sekretarom u španskom ministarstvu spoljnih poslova rekao da je zadovoljan što će Srbija, ako sprovede neophodne reforme, moći da računa na glas Španije na samitu EU u decembru kad se bude odlučivalo o kandidaturi Srbije.

Đelić je rekao da je izložio razloge zbog kojih je važno da Srbija u decembru dobije "status kandidata ali i datum početka pregovora".

Na pitanje novinara da li Srbija može da dobije status kandidata ako Ratko Mladić ne bude uhvaćen i predat Hagu, Garido je rekao da se "od Srbije očekuje puna saradnja s Haškim tribunalom".

"Niko nije rekao, kada bude ocenjivano, da je sam rezultat nešto što će biti direktan uslov. Ali u svakom slučaju će se i gledati i ceniti nivo saradnje s Haškim sudom", rekao je Garido.

Ministar Đelić je rekao da je Srbija zahvalna Španiji što obezbeđuje da Evropska unija i naročito Evropska komisija oko svih pitanja koja su u vfezi sa Kosovom i Metohijom ostanu statusno neutralna.

Komentarišući ekonomsku saradnju dve zemlje, Đelić je rekao da Srbija želi da španske kompanije budu više prisutne i naveo je da je španska komanija KAF prošle godine pobedila na tenderu vrednom 90 miliona evra za dostavu tramvaja, dok je pre dva meseca potpisan ugovor sa španskom kompanijom za gradnju Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Garido je naveo da Španija podržava Srbiju i zato što smatra da je veoma otvorena za ulaganja i da ohrabruje španske firme da što više dolaze u Srbiju uz poruku da je "to zemlja mira, zemlja bezbednosti, ovde vam se garantuje uspešan rad i prosperitet".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.