Šminka sa šljokicama biće zabranjena

Izvor: Piplmetar.rs, 03.Okt.2023, 06:30

Šminka sa šljokicama biće zabranjena

Uskoro ćemo reći zbogom šljokicama jer je mikroplastika jedna od najvećih opasnosti po životnu sredinu. Šminka sa šljokicama biće zabranjena.
Evropska komisija je 25. septembra “napravila veliki korak ka borbi protiv zagađenja mikroplastikom usvajanjem mera koje ograničavaju mikroplastiku koja se namerno dodaje proizvodima u skladu sa hemijskim zakonodavstvom EU REACH.”
Procenjuje se da se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << EU svake godine pusti 42.000 tona mikroplastike koja se namerno dodaje proizvodima. Nova pravila će sprečiti ispuštanje u životnu sredinu oko pola miliona tona mikroplastike. A sve se to tiče i brojnih kozmetičkih proizvoda koje masovno koristimo: sjajeva za usne, lakova, senki, karmina i ostalih koji sadrže šljokice.
Šminka sa šljokicama biće zabranjena: Zašto je mikroplastika toliko problematična Kada se nađe u životnoj sredini, mikroplastika se ne razgrađuje i ne može se ukloniti. Akumulira se u životinjama, uključujući ribe i školjke, pa ih ljudi takođe konzumiraju kao hranu. Mikroplastika je pronađena u morskim, slatkovodnim i kopnenim ekosistemima, kao i u hrani i vodi za piće. Njeno kontinuirano oslobađanje doprinosi trajnom zagađenju  ekosistema i lanaca ishrane. Izloženost mikroplastici u laboratorijskim studijama povezana je sa nizom negativnih (eko)toksičnih i fizičkih efekata na žive organizme.
Šta je cilj novih pravila? Nova pravila zabranjuju prodaju mikroplastike kao takve i proizvoda kojima je mikroplastika namerno dodata i koji pri upotrebi oslobađaju tu mikroplastiku. Uobičajeni primeri uključuju kozmetiku, deterdžente i materijale za ispunu za veštačke sportske podloge.
Mikroplastika se koristi u kozmetici u više namena, kao što je piling ili dobijanje specifične teksture, mirisa ili boje. Zabrana se odmah odnosi na kozmetiku koja sadrži mikroperle, odnosno male plastične perle koje se koriste za piling. Primenjuje se nakon 4-12 godina za drugu kozmetiku, u zavisnosti od složenosti proizvoda, potrebe za reformulacijom i dostupnosti odgovarajućih alternativa.
Kad to stupa na snagu Kozmetička industrija koristi mikroplastiku kao što su pilinzi sa mikrozrncima i šljokicama da bi se postigla specifična tekstura, miris ili boja. Iako zabrana rastresitog sjaja i mikroperlica već stupila na snagu, može se primeniti tek nakon četiri do 12 godina za druge proizvode u zavisnosti od njihove složenosti, potrebe za reformulacijom i dostupnosti odgovarajućih alternativa. Konačno, nekoliko drugih proizvoda koje treba preformulisati uključuju deterdžente, omekšivače, šljokice, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lekove i medicinska sredstva.
Senke za oči idealne za žene u četrdesetim: Ovakva šminka će vas učiniti mlađom, tvrde makeup eksperti
ValuaVitaly/gettyimages.co.uk


Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.