Slovenija u centru dužničke krize?

Izvor: B92, 19.Feb.2012, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija u centru dužničke krize?

Ljubljana -- Predstavnici Evropske komisije i Evropske centralne banke (ECB) početkom marta dolaze u Sloveniju kako bi ispitali stabilnost njenih javnih finansija.

U Ljubljani službeno navode da je poseta tehničke prirode, u okviru novih pravila finansijskog nadzora pojedinih država članica EU.

Pozivajući se na svoje izvore, poslovni list Finance tvrdi da Brisel posebno brine deficit slovenskog državnog budžeta, rastući troškovi rada u poslednje tri godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visok dug slovenskih privatnih korporacija, anomalije na području cena nekretnina te stanje u bankarskom sistemu.

Iako se poseta predstavnika evropskih institucija i misije MMF-a, koja će uslediti sredinom godine, u Ljubljani ne tumače kao nešto posebno, poslovni list navodi da se radi o signalu da će nova slovenska vlada na raspolaganju imati samo nekoliko meseci da "uvede red u javne finansije" i da bi joj ono što se sada događa u Grčkoj trebalo da bude svojevrsna pouka u pogledu potrebe smanjivanja javnih troškova.

Iako je stanje slovenskih javnih finansija neuporedivo bolje od stanja u Grčkoj, to nas ne može tešiti - ne uvede li brzo red u svoje javne finansije, Slovenija bi se mogla ubrzo suočiti i sa sankcijama, izjavio je za Finance Andraž Grahek, ugledni finansijski stručnjak i direktor investicionog sektora u kompaniji "KD skladi".

Finansijska tržišta su vrlo krhka i ako Slovenija vrlo brzo ne primeni politiku štednje i neophodnih strukturnih reformi mogla bi se, u slučaju novog zaoštravanja dužničke krize povezane s problemom Grčke, naći i njenom središtu, citiraju Finance ovog finansijskog stručnjaka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovenija u centru dužničke krize?

Izvor: Capital.ba, 20.Feb.2012, 08:37

LJUBLJANA,  Predstavnici Evropske komisije i Evropske centralne banke (ECB) početkom marta dolaze u Sloveniju kako bi ispitali stabilnost njenih javnih finansija. U Ljubljani službeno navode da je posjeta tehničke prirode, ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.