Skoplje: Dve trećine plate za hranu

Izvor: B92, 25.Dec.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje: Dve trećine plate za hranu

Skoplje -- U strukturi potrošnje u Makedoniji dve trećine su troškovi za hranu, održavanje domaćinstva i odevanje, dok je u zemljama EU taj udeo jedna trećina.

Posmatrajući mesečne troškove građana, petina je pokrivena kroz plaćanja kreditnom karticom ili kroz takozvani "dozvoljeni minus" u banci.

Statistika navodi i da je u poslednje tri godine sve više novca potrebno za hranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na uštrb odevanja, odlaska u bioskop, troškova prevoza i drugo.

Podseća se i da 58.000 domaćinstava u Makedoniji prima socijalnu pomoć koja ni izdaleka ne pokriva osnovne troškove.

Oni koji primaju plate od 10.000 denara (162,6 evra), a kojih je popriličan broj, mogu da zatraže kredit do 1.000 evra, kažu u bankama, ali to ne znači da će zajam i dobiti jer prednost imaju oni sa visokim primanjima i zaposleni u državnim ustanovama.

Građani koji dobiju kredit od banke od 1.000 evra najčešće zajam uzimaju na tri godine i rata iznosi 2.000 denara (32,5 evra).

Univerziteski profesor Miroljub Šukarov tim povodom je kazao da država treba da preduzme hitne mere za smanjenje siromaštva i podsetio da je u Makedoniji 39 odsto gradjana siromašno.

Statistika, kako je ocenio, je poražavajuća i brojke ukazuju na to da hrana u Makedoniji postaje luksuz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.