Saradnja Jata i Etihada ne smeta EU

Izvor: Studio B, 17.Okt.2013, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Jata i Etihada ne smeta EU

Vlada Srbije donela je zaključak o potvrđivanju garancije Fonda za razvoj, kojom se omogućava zajedničko ulaganje Jata i Etihad ervejza u novu nacionalnu aviokompaniju "Er Srbija", rečeno je Tanjugu u vladi.

Saradnja Jata i Etihad ervejza i osnivanje nove nacionalne aviokompanije nije u suprotnosti sa Sporazumom o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru (ECAA), navode u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo Srbije. Jatu je, naime, odobreno izdavanje garancije preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Fonda za razvoj kako bi Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mogao da uloži sredstva u "Er Srbiju", potvrdio je šef vladine Kancelarije za sarađu sa medijima, Milivoje Mihajlović. 

Vlada Srbije je zaključak o tome donela na jučerašnjoj sednici. Kako je ranije najavljeno, Etihad će "Er Srbiji" obezbediti kreditnu liniju od 40 miliona dolara, koja će od 1. januara iduće godine postati osnovni kapital nove kompanije. Saradnja Jata i Etihad ervejza i osnivanje nove nacionalne aviokompanije "Er Srbija" nije u suprotnosti sa Sporazumom o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru (ECAA), saopštio je juče Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije. 

Direktorat navodi, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, da je predočio Evropskoj komisiji da taj aranžman ne umanjuje posvećenost Srbije ciljevima sporazuma.  Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je početkom septembra koncentraciju koja nastaje promenom oblika kontrole nad društvom Jat Ervejz A.D. Beograd. Pojedinačna kontrola koju je nad Jatom vršila država, kao njegov jedini vlasnik, transformisana je u zajedničku kontrolu nad "Er Srbijom" koju će ubuduće vršiti Republika Srbija i društvo Etihad Ervejz.   

Pravo na zajedničku kontrolu i određena upravljačka ovlašćenja i odgovornosti, Etihad ima po osnovu vlasništva 49 odsto akcija "Er Srbije", dok Republika poseduje većinski deo akcijskog kapitala od 51 odsto. Formiranje aviokompanije "Er Srbija", koja će 26. oktobra imati prvi let na liniji Beograd-Abu Dabi, odvija se po planu, izjavio je ranije Tanjugu pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj, Milutin Popović, i dodao da će sporazum o strateškom partnerstvu sa Etihad ervejzom u potpunosti primenjivati od 1. januara 2014. "Er Srbija" je najavila da će kompanija zvanično biti predstavljena srpskoj i svetskoj javnosti 25. oktobra u Beogradu, dan uoči promotivnog leta.

Na prvom letu, rekao je Popović, novinarima će biti predstavljen izgled aviona, osoblje, ketering. Etihad ervejz iz UAE, Vlada Srbije i Jat ervejz su 1. avgusta potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu. Etihad je tada potpisao petogodišnji ugovor sa Vladom Srbije o upravljanju srpskim nacionalim avioprevoznikom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.