Saobraćaj u CG: Fokus na bezbednost

Izvor: VOA, 05.Sep.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saobraćaj u CG: Fokus na bezbednost

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u oblasti saobraćaja, pri čemu treba da radi na regulatornim unaprijeđenjima kako bi nastavila da bude faktor stabilnosti regiona zapadnog Balkana, ocijenila je komesar Evropske unije za saobraćaj Violeta Bulc koja je danas boravila u Podgorici. Ona je, nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Ivanom Brajovićem, kazala da je ostvaren dobar progres i čestitala Crnoj Gori na svim koracima koje je odradila u cilju pridruživanja EU. "Pozivamo Crnu Goru da nastavi da bude faktor stabilnosti u regionu zapadnog Balkana i radi na projektima prekogranične saradnje kako bi zahvaljući svom tom radu u budućnosti postala dio jedinstvenog saobraćajnog tržišta", rekla je Bulc novinarima. Ona je pozvala Crnu Goru da radi na mekim mjerama, kao što su sistemi upravljanja i informacione tehnologije u saobraćaju, gdje se mogu mnogo brže postići rezutati nego kada se radi na infrastrukturnim ulaganjima za koje treba dosta vremena. "Potrebno je fokusirati se na bezbjednost drumskog saobraćaja, s obzirom na to da je svaki život koji se izgubi velika šteta, a sve što radimo radimo za ljude i njihovu dobrobit. Imamo cilj na nivou EU - nula smrtnih slučajeva i nadamo se da će Crna Gora dati doprinos tom cilju“, navela je Bulc. Ona je kazala i da su u EU zadovoljni razvojem u sektoru saobraćaja koji se dešava posebno u protekle dvije godine, koji u krajnjoj liniji omogućavaju stabilnost regiona i nesmetanu tranziciju kroz pridruživanje tog regiona evropskoj porodici. "Drago mi je što je Crna Gora otvorila pregovore u poglavljima 14 i 21 - Saobraćajna politika i Transevropske mreže. Nadamo se da će to Crnoj Gori omogućiti da brže radi na regulatornim unaprijeđenjima koja će je dovesti u red država članica EU", dodala je Bulc. Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, kazao je da je sa Bulc razgovarao o svim aspektima funkcionisanja saobraćajnog sistema u Crnoj Gori. “Ponosan sam na pohvale koje smo dobili, što se pokazalo i kroz otvaranje poglavlja 14 i 21 u kojima učestvuje Ministarstvo saobraćaja”, rekao je Brajović. On je naveo da je predstavio Bulc sve što su uradili u normativnoj sferi, ali i konkretne projekte koje realizuju i koji su u planu da se realizuju. “Planiramo nove zakone o drumskom saobraćaju i bezbjednosti na putevima, a govorili smo i o svim aspektima razvoja, ne samo putne već i željezničke infrastrukture, pomorskog i vazdušnog saobraćaja”, precizirao je Brajović. Prema njegovim riječima, naišli su na veliko razumijevanje za razvojne projekte, pri čemu je Crna Gora aplicirala sa svojim projektima kroz zapadno-balkansku šestorku i participira u svim projektima koji se rade.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Saobraćaj jedna od najvažnijih oblasti saradnje EU i Zapadnog Balkana

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2016, 11:43

Komesarka Evropske unije za saobraćaj Violeta Bulc pohvalila je danas u Beogradu rezultate koje je Srbija postigla u unapređenju bezbednosti saobraćaja, približivši se evropskom proseku, saopšteno je iz Vlade Srbije...Ona je na sastanku sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem naglasila...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.