Sankcije EU: bumerang se vratio?

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2015, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije EU: bumerang se vratio?

15.01.2015. -

EU planira postepeno ukidanje sankcija protiv Rusije. Ovaj, skoro senzacionalni naslov, dao je svom kometaru nemački poslovni list Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Pozivajući se na američki Vol strit džornel, izdanje saopštava da je u briselskim hodnicima pripremljen nekakav radni "diskusioni dokument“ koji sadrži predloge za ublažavanje ekonomskog pritiska na RF.

Ovaj svojevrsni memorandum, prema saopštenju, već je poslat u vlade zemalja članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << EU. Pored toga, on treba da bude iznet na razmatranje šefova diplomatije EU, čiji sastanak je zakazan za 19. januar.

Po svemu sudeći, piše između ostalog Deutsche Wirtschafts Nachrichten, u Briselu je konačno pobedilo mišljenje da sankcije nanose veliku štetu evropskim državama. Pred licem recesije koja preti Rusiji i nezadovoljavajućeg ekonomskog stanja samih zemalja evrozone, dolazi do zaključka list, EU namerava da okonča nastalu situaciju što je moguće pre.

Prema mišljenju Vol strit džornel, na koji se poziva nemačko izdanje, priprema se promena strategije EU. Ne radi se o povratku prethodnom stanju stvari, već o postepenoj normalizaciji odnosa sa Rusijom. I mada, kako smatra američki izvor, na predstojećem sastanku evropskih ministara inostranih poslova neće biti donete neke konačne odluke, sama činjenica pojave "diskusionog dokumenta" označava prvi ozbiljan pokušaj EU da uvede odnose sa Rusijom u normalne tokove.

Ipak, podvlači se u "diskusionom memorandumu", one mere protiv Rusije koje su usvojene zbog spornog problema Krima, treba da ostanu nepromenjene.

Ostale sankcije mogu delimično da budu ukinute, ubeđeni su autori dokumenta. Pre svega, smatraju oni, treba olakšati položaj ruskih banaka. To će sa svoje strane blagotvorno uticati na evropske finansijske ustanove. Pošto su poslednje neodvojivi deo svetskog finansijskog sistema, potresi u ruskim finansijama će se odraziti neposredno na njih same.

Konačno treba dodati da je bukvalno iznenađujući pasaž u "diskusinom dokumentu" EU, kažu evropski mediji, dopuštanje mogućnosti saradnje EU sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, koja počinje da funkcioniše od 2015. godine. Istina, neki eksperti, kao na primer šef Odeljenja za zemlje i regione Evropskog instituta Vladislav Belov, poziva da se ne oseća euforija, mada i priznaju da jača razumevanje u EU kako sankcije štete Evropi.

- Mislim da razumevanje postoji. Ali pri tome postoji i jasan konsenzus u tome da do okončanja prve runde sankcija Brisel, očigledno, ništa neće preduzmati. Pitanje će biti stavljeno na dnevni red, ali jedinstvo neće biti postignuto. Teško da ćemo videti brzo ukidanje sektoralnih sankcija. Zato je za sada, po meni, pitanje otvoreno.

Postoji u "diskusionom dokumentu" EU još jedna zanimljiva nijansa. Geopolitička podloga novog kursa Brisela, primećuju autori memoranduma, jeste neophodnost saradnje sa Rusijom u borbi protiv terorizam. U kontekstu nedavnih terorističkih napada u Francuskoj to zvuči posebno aktuelno. Da li svi u jedinstvenoj Evropi osećaju ovu aktuelnost? Pitanje takođe ostaje otvoreno.

Oleg Severgin,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Sankcije Rusiji ostaju do daljnjeg

Izvor: Prva.rs, 15.Jan.2015

Američki “Vol Strit Džurnal”, ali i neki evropski mediji naveli su juče, pozivajući se na diplomatske izvore, da su predstavnici Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Francuske, Italije i Kipra spremaju da zatraže ublažavanje sankcija sa obrazloženjem da one nisu doprinele rešavanju ukrajinske...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.