Izvor: Politika, 28.Jun.2010, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo Hrvatska, Island i Turska ka EU

MADRID – Belgija, kao naredna predsedavajuća EU, od 1. jula, želi napredak u rešavanju tri zahteva za prijem u EU - Hrvatske, Islanda i Turske, izjavio je u Madridu državni sekretar u belgijskom Ministarstvu spoljnih poslova Olivije Šastel.

„Belgija želi da nastavi rešavanje tri dosijea koje je započela Španija, a to su Hrvatska, Turska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Island”, rekao je Šastel na konferenciji za novinare.

Šastel je pomenuo mogućnost otvaranja novog poglavlja u pregovorima s Turskom u narednim mesecima.

Od početka pregovora krajem 2005. godine, otvoreno je 12 od 35 poglavlja pregovora s Turskom, a neke članice EU su blokirale neka od njih 2006. godine, najviše zbog nerešenog pitanja Kipra.

Francuska i Nemačka su predložile privilegovano partnerstvo s Turskom.

EU je 17. juna odobrila početak pregovora o prijemu Islanda u EU.

Island može da očekuje da postane 29. član EU, posle Hrvatske koja bi trebalo da bude primljena verovatno 2011. ili početkom 2012. godine.

Mađarska, koja će posle Belgije predsedavati EU, očekuje da će s Hrvatskom potpisati sporazum o pristupanju EU, izjavila je na istoj konferenciji za štampu u Briselu državni sekretar Mađarske za EU Enike Gjeri.

„Španija je, kao predsedavajuća, dobro obavila posao na tom polju. Mi se nadamo da će se napredak nastaviti tokom belgijskog predsedavanja, kako bismo mi (Mađarska) mogli da zaključimo i potpišemo sporazum s Hrvatskom”, rekla je Enike Gjeri.

Hrvatska bi tako postala 28. članica EU, i - posle Slovenije - druga od zemalja bivše Jugoslavije koja je primljena u Uniju.

Beta

objavljeno: 28/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.