ŠUTANOVAC: KONAČNO ZAVRŠITI SARADNJU S HAGOM

Izvor: Kurir, 15.Okt.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠUTANOVAC: KONAČNO ZAVRŠITI SARADNJU S HAGOM

BRISEL - Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac je danas u Briselu istakao da je konačna politička odluka vlasti Srbije da se okonča saradnja s Haškim sudom i poručio da srpska policija ubuduće mora mnogo oštrije uzvratiti na nasilje huligana.

Šutanovac je, posle razgovora s visokim zvaničnicima EU i poslanicima grupe "Prijatelja Srbije" u Evropskom parlamentu, ocenio da se holandska načelna uzdržanost prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << daljem putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji mora gledati i kao "stvar politike".

 "A to znači da se mora i pragmatično postupati jer cela država Srbija stoji zbog toga što je okončanje saradnje s Haškim sudom zaista veoma teško, ali tehničko i nikako političko pitanje ", rekao je Šutanovac.

Srpski ministar je stavio do znanja da je pitanje okončanja saradnje s Haškim sudom veoma teško, "ali to nije političko već tehničko pitanje i mada se načelno insistiranje Holandije na tome može razumeti, ali je to i stvar politike".

"To nije pitanje političke odluke, jer je politička odluka, za razliku od vlade Vojislava Koštunice, doneta i konačna odluka je da se to završi. Sad je to samo pitanje dana i ja to posmatram s tehničkog aspekta izvodljivosti na terenu, a ne sa političkog koji je to dosad posmatrala Holandija" - dodao je Šutanovac.

Kad je reč o zamerkama tužioca Haškog suda Serža Bramerca da bi vlasti u Beogradu trebalo da poboljšaju operativno delovanje i daju veća sredstva za traganje za haškim optuženicima, Šutanovac je uzvratio da ne želi da se osvrće na te stavove Bramerca.

"Ono što ja imam kao saznanja jeste da naše službe maksimalno ozbiljno pristupaju tom poslu i da rade što je najbolje moguće. Ja se nadam da ćemo taj posao i završiti i staviti tačku na jednu stvar koja očigledno muči i sve građane Srbije".

Kazniti počinioce nasilja u Đenovi

Šutanovac je istakao da su sagovornici u EU i Evropskom parlamentu istakli da se divljanja i nasilje huligana, kakvo je viđeno u Beogradu i Đenovi, događalo i drugde u Evropi, ali je sad nužno da srpsko pravosuđe demokratski i po zakonu, bez i najmanje olakšavajućih okolnosti, kazni počinioce takvog nasilja.

Opšte je bilo priznanje srpskim policajcima koji su u tim neredima trpeli neviđeno nasilje, a nisu uzvraćali na odgovarajući način.

Šutanovac je upozorio da je "zato bilo povređeno preko sto policajaca, a ubuduće to tako ne bi trebalo da se radi. Jer policija treba u skladu sa zakonom i preventivno i represivno da deluje".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.