SRS DSS i NS: Ne odustajati od 1244

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS DSS i NS: Ne odustajati od 1244

Beograd -- SRS, DSS i NS smatraju da Srbija ne sme odustati od Rezolucije 1244. Slavica Đukić Dejanović: Rezolucija dobar okvir za napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Šef Poslaničke grupe SRS Dragan Todorović kaže da bi "bila katastrofa i potpuni kraj sprske države", ukoliko bi Srbija pristala da odustane od Rezolucije 1244.

"Ako bi donela takvu odluku i pristala da se Rezolucija 1244 na bilo koji način promeni ili eliminiše, to bi za Srbiju bukvalno značilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << katastrofu", rekao je Todorović.

Strašna posledica takve odluke, po njegovom mišljenju, bilo bi dalje komadanje Srbije od EU i Amerike.

"Ne mogu da kažem da li je bilo sličnog primera u istoriji da su Srbi dobrovoljno pristali da bilo kome dozvole da ih na takav način komada", rekao je Todorović i podsetio da smo kroz istoriju prolazili kroz jako teške trenutke, ali da nikada nismo dobrovoljno pristajali na njeno komadanje.

Suštinski, zahvaljujući našoj želji za slobodom, mi smo i opstajali kao narod i kao država, rekao je on i ponovio da bi odustajanje od Rezolucije 1244 značilo potpuni kraj srpske države.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić kaže da Srbija, u rešavanju kosovskog problema, treba da insistira na Rezoluciji 1244, kao i da se pitanje južne pokrajine rešava isključivo pod ingerencijom Saveta bezbednosti UN.

Aligrudić smatra da treba prekinuti pregovore Beograda i Prištine u Briselu, jer oni, kako je ocenio, samo služe za prihvatanje Ahtisarijevog plana.

"Vladajuća koalicija treba da se odrekne politike da EU nema alternativu, jer ona samo služi za ucenjivanje koje Srbiji ne donosi ni državnu ni ekonomsku korist", rekao je Aligrudić Tanjugu.

On je i mišljenja da "van snage" treba staviti i do sada postignuta rešenja u dijalogu s Prištinom", budući da su, kako je rekao, na štetu Srbije.

Potpredsednica NS Dubravka Filipovski izjavila je da Srbija ni po koju cenu ne treba da odustane od Rezolucije 1244, jer taj dokument Saveta bezbednosti UN, kako kaže, garantuje teritorijalnu celovitost Srbije.

"Relozucija ima određene manjkavosti, ali je jedini osnov, međunarodni akt na koji mi kao zemlja možemo da se pozovemo, jer garantuje celovitost Srbije", rekla je ona.

Dubravka Filipovski je Rezoluciju 1244 uporedila s Dejtonskim sporazumom za Bosnu i Hercegovinu (BiH), podsetivši da, kad god Srbi u Republici Srpskoj kažu da će raspisati referendum o otcepljenju, preostala dva entiteta se pozovu na Dejtonski sporazum, koji garantuje celovitost BiH.

"Tako i Rezolucija 1244 garantuje celovitost Srbije", rekla je potpredsednica NS.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je, dok god je na snazi, Rezolucije 1244 SB UN međunarodna obaveza i ocenila da je ona dobar okvir za napredak u dijalogu.

"Rezolucija 1244 je zapravo dokument Saveta bezbednosti UN i dok je god na snazi, međunarodna obaveza je njeno priznavanje i priznavanje njenog sadržaja" rekala je Đukić Dejanovićeva.

Đukić Dejanovićeva, koja je i potpredsednik socijalista, rekla je da Rezolucija 1244 daje dovoljno prostora za dijalog i napredovanje u dijalogu u skladu sa interesima građana Srbije i očekivanjem EU.

Jovanović: Izraz bezidejnosti

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da je najnovije insistiranje na Rezoluciji 1244 izraz velike bezidejnosti i kontinuiteta s poraženim Miloševićevim pristupom, koji Srbiju vraća u okvire te politike, koja ju je i dovela u sukob sa svetom od koga zavisi.

"To je opasno za zemlju, jer se zbog ličnog političkog komfora onih koji vode politiku Srbije i nespremnosti da se ponudi realna ideja, cela zemlja dovodi u tešku situaciju i vrti ukrug", rekao je Jovanović.

On je naglasio da se Srbija 21. veka ne može graditi na rezoluciji koja je bila izraz kapitulacije zemlje zbog politike koja je vođena i dodao da Srbija sa Kosovom treba da gradi međusobne odnose na osnovama Ahtisarijevog dokumenta.

To, kako je rekao lider liberala, ne znači odricanje od Kosova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ALIGRUDIĆ: PREGOVORE S PRIŠTINOM TREBA PREKINUTI

Izvor: Kurir, 10.Dec.2011

BEOGRAD - Šef Poslaničke grupe D S S Miloš Aligrudić izjavio je da Srbija, u rešavanju kosovskog problema treba da insistira na Rezoluciji 1244, kao i da se pitanje južne pokrajine rešava isključivo pod ingerencijom Saveta bezbednosti UN...BEOGRAD - Šef Poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić...

Nastavak na Kurir...

Todorović: Odustajanje od Rezolucije 1244 kraj Srbije

Izvor: S media, 10.Dec.2011

Šef Poslaničke grupe SRS Dragan Todorović rekao je danas da bi "bila katastrofa i potpuni kraj sprske države", ukoliko bi Srbija pristala da odustane od Rezolucije 1244..."Ako bi donela takvu odluku i pristala da se Rezolucija 1244 na bilo koji način promeni ili eliminiše, to bi za Srbiju bukvalno...

Nastavak na S media...

Stranke: Ne odustati od Rezolucije SB UN 1244

Izvor: Blic, 10.Dec.2011

Većina stranaka smatra da Srbija ne treba da odustane od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i da treba na njoj insistirati u rešavanju kosovskog problema, a LDP smatra da je insistiranje na tom dokumentu - izraz bezidejnosti ...Predsednik Srbije Boris Tadić je u petak na konferenciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.