Izvor: Deutsche Welle, 10.Dec.2021, 11:55

SAD uvele sankcije grupi Srba sa severa Kosova

Evropska unija pozdravlja odluku SAD da uvede sankcije grupi Srba sa severa Kosova. Ta grupa je uključena u široku koruptivnu mrežu sa bezbednosnim zvaničnicima na Kosovu i u Srbiji.

Sjedinjene Države uvele su sankcije za nekoliko desetina pojedinaca i grupa širom Evrope, među njima i organizovanoj kriminalnoj grupi koja deluje prvenstveno na severu Kosova. Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija saopštila je da je uvela sankcije „grupi >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << srpskog biznismena Zvonka Veselinovića“, poznatom vlastima Kosova i koja je u više navrata bila na meti pravosuđa.

Pored Veselinovića, na spisku su i njegov brat Žarko Veselinović, kao i članovi grupe Željko Bojić, Milan Mihajlović, Siniša Nedeljković, Radovan Radić, Milan Radisavljević, Milojko Radisavljević, Milan Radoičić, Marko Rosić, Radule Stević i Milivoje Vulović.

Oni su između ostalog optuženi da su bili u dosluhu sa političarima kako bi im pomogli da pobede na izborima i pružali su im finansijsku podršku. Zauzvrat, političari su im, kako se navodi, obezbeđivali „ugovore za infrastrukturu po najboljim uslovima“ i omogućavali „kontrolu određenih područja za njihovo poslovanje“.

Jedan od članova grupe, Milan Radoičić, deo je rukovodstva Srpske liste čijih deset poslanika je u Skupštini Kosova.

Mreža širokih razmera

U saopštenju američkog Ministarstva se, između ostalog, navodi da su Veselinović i njegova grupa „umešani u mrežu podmićivanja velikih razmera sa bezbednosnim zvaničnicima na Kosovu i u Srbiji, kako bi omogućili ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbija. Na spisku sankcija su i mnoge kompanije u Srbiji i na Kosovu koje su povezane sa grupom koja se vezuje za ubistvo lokalnog političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića u januaru 2018.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, nakon uvođenja tih sankcija, ocenio da su one „u skladu sa ciljevima ’Samita demokratije’“. Prema njegovim rečima, „bande koje deluju preko granica destabilizuju i često sarađuju s vladinim zvaničnicima“.

„Znamo da organizovani kriminal koji podržavaju korumpirani pojedinci može destabilizovati vladavinu zakona, narušiti poverenje u javne institucije i potkopati demokratsko upravljanje“, rekao je šef američke diplomatije.

Zajednički cilj

Uvođenje američkih sankcija grupi Srba sa severa Kosova pozdravio je i ministar spoljnih poslova EU Žozep Borel, koji je rekao da je to „važan korak u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu“.

„Uništavanje transnacionalnih kriminalnih mreža doprinosi bezbednosti, stabilnosti i unapređuje vladavinu prava u čitavom regionu. Evropska unija u potpunosti je posvećena postizanju tog zajedničkog cilja“, napisao je Žozep Borel na Tviteru.

Uvođenje američkih sankcija grupi Srba sa severu Kosova pozdravili su i predsednica Kosova Vjosa Osmani i kosovski premijer Aljbin Kurti. „Kosovske institucije u potpunosti su posvećene vladavini zakona i radiće sa Sjedinjenim Državama kako bi obezbedile da naš region ne postane utočište za takve kriminalne grupe“, napisala je Osmani.

Za premijera Kurtija, odluka Sjedinjenih Država je dobrodošla. „Ta grupa je odgovorna za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, i ona je najbolji dokaz da je zločin na severu Kosova svakodnevna realnost čime se krše vladavina prava, slobode i ugrožava dobrobit građana. Odluka Sjedinjenih Američkih Država potvrđuje legitimnost akcija kosovske policije od pre nekoliko nedelja u opštini Severna Mitrovica protiv švercera ilegalne robe. Naše institucije, bez obzira na etničku pripadnost, nastaviće saradnju sa našim saveznicima i partnerima“, napisao je premijer Kosova.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.