SAD pomažu pripremu Srbije za ulazak u EU

Izvor: S media, 03.Jul.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pomažu pripremu Srbije za ulazak u EU

Sjedinje Američke Države obezbedjuju oko 50 miliona dolara pomoći Srbiji godišnje, a ta sredstva se uglavnom koriste kako bi se našoj zemlji pomoglo da se pripremi za ulazak u EU i dostigne zapadne standarde.

Američka ambasada u Beogradu ova sredstva, izmedju ostalog, koristi za programe jačanja vladavine zakona i borbe protiv korupcije, podrške reformi pravosudja, policije i institucija lokalnih vlasti i unapredjenja transparentnog poslovanja.

Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << deo te pomoći namenjen je i programima razmene koji državnim funkcionerima i pripadnicima javnih službi omogućavaju da se konkretno upoznaju sa američkim iskustvima u rešavanju pitanja aktuelnih za Srbiju.

"Teško je sažeti sve naše programe razmene u nekoliko rečenica, ali mi trošimo preko 5 miliona dolara godišnje kako bismo poslali stotine srpskih funkcionera, članova državne administracije, parlamenta i privatnih gradjana u posetu SAD", rekla je Tanjugu ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik.

Prema njenim rečima, svaka od tih poseta je osmišljena u skladu s nekom od tema koje su aktuelne u Srbiji, od medjuetničkih odnosa i borbe protiv trgovine ljudima i korupcije do bezbednosnih pitanja.

"Tokom poslednjih meseci slali smo funkcionere Srbije na programe razmene veznao za primenu zakona o sukobu interesa, zdravlje žena, globalnu bezbenost i mnoga druga pitanja", rekla je ona.

Ambasadorka je objasnila da su svi pomenuti programi na ovaj ili onaj način usmereni na to da se Srbiji pomogne da reši pitanja od značaja za integraciju u EU.

Dodatna korist od ovakvih putovanja je uspostavljanje profesionalnih kontakta i medjukulturnih veza, dodala je ona.

Na pitanje da navede konkretan primer jednog od takvih putovanja ona je rekla da su SAD nedavno organizovale boravak funkcionera iz Leskovca, Loznice, Novog Sada, Niša, Subotice, Čačka i Sremske Mitrovice u tri grada u državi Mičigen.

"Tema te posete bila je konverzija napuštenih ili nedovoljno korišćenih industrijskih i komercijalnih objekata u postrojenja koja će podstaći ekonomski rast", rekla je ambasadorka.

Učesnici su, kako je objasnila, dobili uvid kako da identifikuju dobre projekte i izvrše konverziju u kontekstu uslova u srpskoj privredi i dobre prakse u EU.

U okviru jedne druge posete, grupa stručnjaka koji se bave zdravstvenom zaštitom žena posetila je Kaliforniju gde se upoznala sa nizom službi na raspolaganju ženama obolelim od raka i drugih bolesti i načinima njihovog finansiranja i funkcionisanja.

"S obzirom da su ova putovanja često usredsredjena na teme od značaja za EU, ponekad finansiramo putovanja i u zemlje EU, uključujući Brisel, gde učesnici mogu bolje da se upoznaju sa institucijama i funkcionisanjem EU i NATO," rekla je Vorlik.

SAD, takodje, svake godine obezbedjuju obuku izvesnog broja srpskih oficira i pripadnika vojske, podsetila je ambasadorka.

Nekoliko oficira srpske vojske trenutno pohadja Nacionalni univerzitet za odbranu i druge vojne koledže, tri kadeta su na četvrogodišnjem školovanju na Američkoj vazduhoplovnoj akademiji i na akademiji u Vest Pointu.

Na pitanje da li imaju uvid koliko ovakve posete imaju efekta, ona je objasnila da se od učesnika uvek traži da iznesu svoja zapažanja i primedbe kako bi se programi usavršavali a učesnici vratili sa znanjima koja mogu da upotrebe.

Pre nekoliko meseci američka ambasada je poslala stručnjake iz univerzitetskih centara za profesionalnu orijentaciju, omladinskih kancelarija i centara za zapošljavanje u Baltimor i Vašington kako bi se upoznali s načinom organizovanja i rukovodjenja stručne prakse za mlade.

"Po povratku u Srbiju učesnici su odmah primenili strategiju kako bi uključili više studenata, poslodavaca, univerziteta, nevladinih organizacija i vladinih službi u programe prakse", rekla je Vorlik.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.