SAD i EU - blede šanse za dogovor o TTIP

Izvor: B92, 26.Apr.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU - blede šanse za dogovor o TTIP

Pariz/Njujork -- Šanse za postizanje ambicioznog sporazuma o slobodnoj trgovini SAD i EU počinju da blede, kaže francuski državni sekretar za spoljnu trgovinu Matijas Fekl.

Fekl je to rekao za francuski radio RTL na pitanje koliko je verovatno da bude postignut taj sporazum pre isteka mandata američkog predsednika Baraka Obame u januaru 2017. godine, prenosi agencija Frans pres.

Fekl je inače predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Francuske u ovim pregovorima.

Razgovori o TTIP-u, koji bi prema želji obe strane trebalo da bude završen do kraja godine, odvijaju se u uslovima kada su u predsedničkoj izbornoj trci u SAD sve glasnije kritike na račun tog pakta, navodi francuska agencija.

TTIP je krojen kao investicioni sporazum za 21. vek, koji je fokusiran na usklađivanje propisa i standarda, smanjivanje barijera na planu investicija, na omogućavanje pristupa vladinim ugovorima, ali i na zaštitu prava potrošača, navodi AFP.

Sa obe strane Atlantika, međutim, raste otpor prema ovom sporazumu, jer kritičari sumnjaju u benefite otvorenije trgovine.

Više od 20.000 ljudi protestovalo je u subotu u Hanoveru protiv planiranog TTIP-a, dan uoči dolaska američkog predsednika Baraka Obame u Nemačku.

Obama je pre dva dana izjavio da će uraditi sve što je u njegovoj moći za postizanje trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, ali da vreme ističe.

Obama se založio da dva sporazuma o slobodnoj trgovini - jedan sa zemljama Pacifičkog regiona, a drugi sa EU - budu postignuta pre isteka njegovog mandata 20. januara 2017. godine, preneo je Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.