Ružić: Podrška francuskih partnera evrointegraciji Srbije

Izvor: Blic, 13.Nov.2013, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Podrška francuskih partnera evrointegraciji Srbije

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić dobio je danas u razgovoru sa francuskim državnim zvaničnicima podršku za nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Branko Ružić i Tanja Miščević

Ružić je, posle sastanka sa francuskim ministrom za evropske poslove Tjerijem Repantenom, izjavio da je Francuska po ko zna koji put pokazala da je pouzdan partner Srbije.

- Razmenili smo partnerske stavove i dobili podršku za evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << put Srbije i donošenje adekvatnog pregovaračkog okvira koji će dati dinamizam procesu pregovaranja i izrazili zajednička očekivanja da će prva međuvladina konferencija uslediti u planiranom roku, najranije posle 20. decembra, a najkasnije krajem januara - kazao je Ružić.

Prema njegovim rečima, francuski zvaničnici izrazili su razumevanje za specifičnu poziciju Srbije u pregovorima sa EU, budući da će se paralelno odigravati dva procesa: usklađivanje sa pravnim tekovima EU i normalizacija odnosa Beogrda i Prištine.

- Konstatovali smo da je za svaku osudu incident koji se 3. novembra dogodio u Kosovskoj Mitrovici, a francuski ministar je pozdravio činjenicu da će premijer Ivica Dačić boraviti u petak u Kosovskoj Mitrovici i pozvati veliku većinu građana koji žele da učestvuju u izbornom procesu da na te izbore i izađu - kazao je Ružić.

U razgovoru sa francuskim zvaničnicima bilo je reči i o bilateralnim temama, pre svega o realizaciji sporazuma o strateškom partnerstvu i ekonomskoj saradnji.

Delegacija Srbije, na čijem su čelu Ružić i glavni pregovarač sa EU Tanja Miščević, sastala se danas i juče u Parizu sa nizom visokih zvaničnika vlade i predstavnicima administracije predsednika Fransa Olanda, i razgovarala sa diplomatama država članica EU na debati u prostorijama Evropske komisije.



Sutra u Italiji

Ružić i Miščević će iz Pariza otputovati u dvodnevnu radnu posetu Italiji, gde će se sastati sa bivšim ministrom spoljnih poslova Italije i predsednikom Italijanskog društva za međunarodne organizacije (SIOI) Frankom Fratinijem.

Delegacija Srbije razgovaraće i sa ministrom za evropske poslove Italije Encom Moavero Milanezijem, kao i sa predsedavajućim parlamentarne Grupe prijateljstva sa Srbijom Stefanom Dambruozom i članovima italijanskog parlamenta. Nakon toga, Ružić i Miščević će se sastati sa savetnikom italijanskog premijera Enrika Lete, Armandom Varikijom.

Drugog dana posete Ružić i Miščević će se sastati sa zamenicom ministra spoljnih poslova Italije Martom Dasu.

Kako je najavljeno, šefica pregovaračkog tima Srbije održaće predavanje u organizaciji Italijanskog društva za međunarodne organizacije (SIOI), a nakon toga će se srpska delegacija sastati sa delegacijom Ministarstva pravde Italije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.