Rusija traži vanredno zasedanje Evropskog parlamenta i optužuje Ukrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija traži vanredno zasedanje Evropskog parlamenta i optužuje Ukrajinu

MOSKVA - Rusija je danas predložila sazivanje vanredne sednice Evropskog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o transportu ruskog gasa u Evropsku uniju gasovodom preko Ukrajine, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško.

"Moskva je zainteresovana da naši partneri imaju apsolutno jasnu sliku o razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << događaja na gasnom sektoru između Rusije i Ukrajine", izjavio je ruski diplomata tv-kanalu Vesti, preneo je Itar-Tas.

On je dodao da je Moskva u "najtešnjem kontaktu sa svim partnerima u EU" i da je koliko danas ruska misija pri EU poslala predsedavajućem Evropskog palamenta apel za sazivanje vanredne sednice.

Gruško je rekao da su zvaničnici ruskog gasnog giganta "Gasproma" spremni da učestvuju na toj sednici, kao što su spremni i da odu u sve zemlje EU kako bi objasnili rusko stanovište i odgovorili na pitanja koje bi tamošnji potrošaci ruskog gasa mogli da imaju.

Rusija optužila Ukrajinu za krađu gasa

Rusija je optužila Ukrajinu za krađu gasa namenjenog ostatku Evrope, dan pošto joj je obustavila isporuke tog energenta zbog neslaganja oko cene.

"Ukrajinska strana je otvoreno priznala da krade gas i da se toga ne stidi", rekao je portparol ruskog gasnog monopoliste Gasproma, Sergej Kuprijanov, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kuprijanov je rekao da se Ukrajina složila da 3. januara prosledi Evropi 296 miliona kubnih metara gasa, a ne 303 koliko je Rusija tražila.

Ukrajina je ranije saopštila da dnevno skreće sa rute za Evropu 21 milion kubnih metara gasa, kako bi održala pritisak u svom gasovodnom sistemu i omogućila njegovu protočnost.

Gasprom je saopštio da je na ukrajinske akcije odgovorio povećanim izvozom preko alternativnih kanala, uključujući i Belorusiju.

Predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler rekao je danas da želi da Ukrajina plati 418 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Kijev je u 2008. plaćao 179,5 dolara, i saopštio je da bi maksimalno mogao da plaća 235 dolara.

Gasprom potrošačima u Evropi naplaćuje oko 500 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, mada se očekuje da ta cena do polovine godine padne

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Ukrajina krade gas namenjen Evropi

Izvor: Mondo, 02.Jan.2009

Rusija je danas optužila Ukrajinu za krađu gasa namenjenog ostatku Evrope, dan pošto joj je obustavila isporuke tog energenta zbog neslaganja oko cene. Moskva je danas predložila sazivanje vanredne sednice Evropskog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o transportu ruskog gasa u Evropsku uniju...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.