Rusija ne shvata EU ozbiljno - Orban

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2024, 19:48

Rusija ne shvata EU ozbiljno - Orban

Rusija ne shvata EU ozbiljno jer blok nije dovoljno asertivan, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban. Ako Brisel može da poboljša svoj položaj, Moskva bi razmotrila pregovore sa njim o sukobu u Ukrajini, dodao je on.
Mađarska konzervativna vlada dugo je kritikovala način na koji EU funkcioniše, optužujući je da gazi prava država članica. Budimpešta je takođe više puta opisivala politiku bloka prema Kijevu i Moskvi kao pogrešnu od izbijanja ukrajinskog sukoba pre skoro dve godine. Tokom debate sa bivšim austrijskim kancelarom Volfgangom Šuselom, iz koje je u nedelju objavio austrijski list Di Pres, Orban je insistirao da EU „nedostaje snaga“. „Nismo dovoljno jaki da nas Rusi shvate ozbiljno“, naveo je on i dodao da blok treba jasno da saopšti Moskvi da ima svoje interese. Mađarski premijer je tvrdio da se smisleno razumevanje između EU i Rusije može postići samo na osnovu međusobnog priznavanja interesa. On je, međutim, upozorio da ukoliko Brisel ne promeni pravac, Rusija i SAD mogu na kraju da se dogovore o novoj bezbednosnoj arhitekturi na kontinentu, preko glave Evropljana. Orban je takođe kritikovao „rastuću tendenciju ka centralizaciji koja podriva suverenitet država članica [EU]“, dok je tvrdio da Evropski parlament u svom sadašnjem obliku „ne radi“ i „da je ludnica“. On je predložio da se vrati na raniji aranžman, po kome su nacionalni parlamenti država članica slali svoje predstavnike u to telo, za razliku od sprovođenja direktnih izbora. Orban je takođe predložio da Evropska komisija treba da zapamti da ona predstavlja volju država članica, a ne da je „politički“ entitet. Dotičući se šireg globalnog razvoja, mađarski lider je ustvrdio da je „dominantna pozicija Zapada završena“, tvrdeći da se „gravitacioni centar globalne ekonomije... pomera sa Zapada nazad u Aziju“. Glavni savetnik Viktora Orbana, Balaž Orban (bez srodstva), prošle nedelje je tvrdio da je „Evropa u suštini bacila na kolena zbog stava SAD prema sukobu između Rusije i Ukrajine“. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.