Rusija nas neće odvratiti od EU

Izvor: B92, 04.Sep.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija nas neće odvratiti od EU"

Kišinjev -- Predsednik Moldavije Nikolae Timofti je izjavio da njegovu državu od namere da se približi EU neće odvratiti upozorenja i pretnje iz Rusije.

Zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin rekao je u ponedeljak u Kišinjevu da bi, ako Moldavija potpiše sporazum o pridruživanju s EU, to moglo zakomplikovati napore da se reši sukob oko Pridnestrovlja, kao i da bi moglo doći do obustave isporuka ruskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasa tokom zime.

Pridnestrovlje je moldavska oblast u kojoj znatan deo stanovnika čine Rusi i Ukrajinci. Pridnjestrovlje je još 1992. godine proglasilo nezavisnost u nameri da se otcepi od Molldavije.

Timofti je danas rekao da Moldavci ne mogu "živeti pod pritiskom ili pretnjama".

"Građani su izabrali svoje lidere, koji treba da obezbede da zemlja ne zavisi od jednog energetskog izvora", dodao je on.

Timofti je rekao da je Moldavija posvećena evropskim integracijama. Zvaničnici te bivše sovjetske republike se nadaju da bi Kišinjev u novembru mogao dobiti poziv za početak procesa pridruživanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.