Rusija - EU: na putu ka bezviznom režimu

Izvor: Vostok.rs, 18.Nov.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija - EU: na putu ka bezviznom režimu

18.11.2011. -

Rusija i Evropska Unija su usaglasile „putnu kartu" koja će dovesti do uspostavljanja bezviznog režima, izjavio je šef MIP-a Rusije Sergej Lavrov prema rezultatima pregovora sa vrhovnim predstavnikom EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Ketrin Ešton. „To je završeni dokument koji su pripremili pregovarači. Nadamo se da će biti odobren na samitu u Briselu", - dodao je Lavrov.

Razgovori o neophodnosti da se uspostavi bezvizni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << režim se vode već nekoliko godina. Na nedavnom susretu predsednika Rusije i Nemačke Dmitrij Medvedev je izjavi da je pitanje viza zaostavština prošlosti od koje se mora odustati kako bi se gradili pravi odnosi.

Sada su strane na koraku od rešenja tog problema. I taj korak, kako je rekao Sergej Lavrov, će biti učinjen na samitu Rusija – EU u Briselu:

„Želim posebno da naglasim sporazum o spisku „Zajedničkih koraka za prelazak na bezvizni režim za kratkoročna putovanja građana Rusije i EU". Dogovorili smo se da učinimo sve da bi taj spisak bio odobren na samitu Rusija – EU u Briselu, koji će se održati u decembru ove godine. Zahvaljujemo našim kolegama na aktivnoj podršci u procesu priključenja Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji. To će biti prekretnica u našoj trgovinsko-investicionoj saradnji, koja će na taj način preći na novi nivo. To će omogućiti da se značajno ubrza rad na novim sporazumima o strateškom partnerstvu između Rusije i EU i da će taj rad biti završen u kratkom roku".

„Veoma želim da Rusija postane članica STO, - izjavila je Ketrin Ešton. – Ja sam komesar EU za trgovinu i lično sam radila na tom pitanju. Učlanjenje Rusije u STO će biti od koristi i Rusiji i EU, to će zaista biti mogućnost da razvijamo ekonomsku saradnju".

Nisu samo bilateralni odnosi bili u centru pažnje šefa MIP-a Rusije i komesara EU. Pitanja Irana i Sirije nisu ostala po strani. Sergej Lavrov je izrazio ubeđenje da će rezolucija za Iran, usaglašena sa šestorkom pregovarača, biti doneta koliko danas.

„Rezolucija je izbalansirana, u osnovi su uzete proverene činjenice, ne sadrži sumnjive zaključke i spekulacije, poziva i Iran i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da intenziviraju zajednički rad".

U rezoluciji je uzet u obzir poziv koji je Iran uputio IAEA, ona podržava stav koji je izložen u pismu Ketrin Ešton adresovanom rukovodstvu Irana i pozdravlja raspoloženje „šestorke" za regulisanje iranskog atomskog programa putem pregovora.

U pogledu Sirije, Ketrin Ešton je sigurna da će se situacija u toj zemlji promeniti već narednih dana. Sergej Lavrov je izjavio da bilo koja vrsta nasilja mora biti prekinuta i da se mora vršiti pritisak na sve učesnike u konfliktu podjednako. „Upućujemo poziva stranama da što pre počnu dijalog. Uporedo sa mirnim demonstracijama koje mi razumemo i podržavamo, u događaje se sve češće mešaju naoružane grupe ljudi, koji se bore za nešto što nije povezano sa reformama i demokratijom u Siriji", - naglasio je šef MIP-a RF.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.