Rumunima je Srbija jeftinija

Izvor: B92, 24.Jul.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunima je Srbija jeftinija

Jaša Tomić -- U dane šopinga promet u radnjama u Jaši Tomiću poraste nekoliko puta. Rumuni pazare uglavnom cigarete, slatkiše, hranu, pića.

Privremeni granični prelaz kod Jaše Tomića, omogućio je žiteljima ove varošice da "zavire" u Evropsku uniju, a komšijama sa rumunske strane da "skoknu" u šoping u našu zemlju.

"Nisu još stvoreni svi uslovi da prelaz počne da radi kao međunarodni. Ali, nadamo se da će se to dogoditi u narednom periodu", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže Jelena Rašković, šef grupe za odnose s javnošću pri Upravi carine.

U Birou za odnose s javnošću MUP Srbije ističu da Jaša Tomić iz meseca u mesec beleži porast prelazaka s obe strane.

Tokom juna, preko ovog novog prelaza u Srbiju je ušlo 530 rumunskih državljana, a 140 naših obrelo se u Rumuniji. Jul je doneo pravu najezdu rumunskih turista, na šta je verovatno uticala okolnost da je kod komšija sezona godišnjih odmora.

Njihovom dolasku najviše se raduju trgovci i vlasnici marketa iz Jaše Tomića, jer im u danima šopinga promet poraste čak nekoliko puta.

"Komšije iz mesta Fenj i okolnih pograničnih sela u rumunskom delu Banata, pređu samo nekoliko kilometara do Jaše. Isplati im se da kod nas pazare, jer je ovde mnogo toga jeftinije. Uglavnom pazare životne namirnice, slatkiše, sokove i pića, a ubedljivo najtraženije su cigarete", kaže Spaso Mladenovski, iz MZ Jaša Tomić.

Zbog velike potražnje, u poslednje vreme cigarete najčešće nedostaju u lokalnim radnjama. Veruje se i da proizvođači smanjenim isporukama žele da ograniče tražnju i time donekle zaštite svoje fabrike duvana u Rumuniji.

A stanovnici Jaše i okolnih pograničnih sela iz naše opštine Sečanj, uglavnom odlaze u Temišvar. Najčešće u provod, ali i da pazare garderobu koja je kod komšija jeftinija.

"Uoči početka školske godine mnogi nameravaju da u trgovinskim centrima u Temišvaru pazare garderobu, obuću i patike za decu. Dobre farmerke, na primer, mogu da se nađu za devet, 10 evra", navodi Mladenovski, a opština Sečanj mnogo očekuje od graničnog prelaza kod Jaše Tomić i nada se da će uskoro postati međunarodni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.