Romi najdiskriminisaniji u Srbiji

Izvor: EurActiv Srbija, 07.Apr.2014, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi najdiskriminisaniji u Srbiji

Položaj romske zajednice je bolji u odnosu na ranije godine, ali su Romi i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji, ocenjeno je 7. aprila na skupu povodom Svetskog dana Roma u Beogradu. Romi u Srbiji su izloženi i fizičkim napadima, a zbog siromaštva često se odlučuju da traže azil u EU. Prema popisu iz 2013. u Srbiji živi oko 140.000 Roma, dok prema procenama lokalnih vlasti u 750 romskih naselja živi oko 255.000 Roma. Na teškoće sa kojima se Romi suočavaju u zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj ukazano je i u novom izveštaju Evropske komisije o integraciji Roma u EU, u kome se zemlje u procesu pristupanja pozivaju da pojačaju napore u cilju uključivanja Roma u društvo. Podseća se da su preporuke o merama za integraciju Roma u članicama EU relevantne i za zemlje u procesu pristupanja pošto su deo pravne tekovine EU.
Opširnije...

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Romi, najugroženija društvena grupa

Izvor: RTS, 08.Apr.2014, 09:57

Romsku zajednicu prati siromaštvo, suočavaju se sa diskriminacijom, nemaju stalno zaposlenje, korisnici su državne pomoći, nemaju vodu, kanalizaciju, a od 750 romskih naselja u Srbiji 160 je nehigijenskih, upozorava predsednik nacionalnog Saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović...Na Međunarodni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.