Rim obećava pomoć Srbiji u dobijanju datuma

Izvor: RTS, 12.Jun.2013, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rim obećava pomoć Srbiji u dobijanju datuma

Srbija učinila sve za dobijanje datuma i zaslužila je da ga dobije što pre, poručio vicepremijer Aleksandar Vučić na sastanku sa premijerom Italije Enrikom Letom. Italija će pomoći Srbiji ne samo u ekonomskoj saradnji, već i na političkom putu ka EU, istakao Leta.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sastanku sa italijanskim premijerom Enrikom Letom da je Srbija učinila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU i da je zaslužila da ga dobije što pre.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sastanku sa italijanskim premijerom Enrikom Letom da je Srbija učinila sve za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU i da je zaslužila da ga dobije što pre.

Vicepremijer je istakao da od Italije, kao najvećeg prijatelja Srbije, očekuje pomoć za što skorije dobijanje datuma o pridruživanju i zahvalio se na dosadašnjoj podršci.

Leta je naglasio da će razgovarati sa liderima drugih zemalja EU o što skorijem dobijanju datuma za pridruživanje i istakao da je saradnja sa Srbijom u budućnosti jedan od prioriteta italijanske Vlade.

"Italija će, ne samo u ekonomskoj saradnji, već i na političkom putu ka EU pomoći Srbiji", istakao je Leta.

Vučić i Leta su razgovarali i o italijanskim investicijama, kao i o bilateralnoj saradnji, koja je ocenjena kao izuzetno dobra, saopšteno je iz kabineta prvog potpredsednika Vlade.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog povećanja italijanskih investicija u Srbiji.

Na sastanku sa ministrom odbrane Republike Italije Mariom Maurom Vučić je poručio da očekuje da će Italija predvoditi veliku grupu zemalja koja će podržati dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora Srbije sa EU.

"Cenimo napore i doprinos koji italijanski vojnici daju u okviru jedinica KFOR-a na KiM, posebno što čuvaju srpsku kulturnu baštinu, manastire Dečani i Pećku patrijaršiju", zaključio je Vučić.

Teme razgovora dva ministra bile su i vojno - vojna, vojno - obrazovna, vojno - medicinska i vojno - ekonomska saradnja, saopšteno je iz kabineta prvog potpredsednika vlade.

Kada je reč o vojnoj industriji, Vučić je naglasio dobru saradnju sa italijanskom firmom "Finmehanika" sa kojom radimo na modernizaciji radarskih i raketnih sistema Vojske Srbije.

"Razgovarali smo i o zajedničkom izlasku na treće tržište sa naoružanjem i opremom", rekao je Vučić.

Italijanski ministar je istakao da su pored vojnih tema vođeni i razgovori o političkim pitanjima, kao što su evropski put Srbije i podrška italijanske Vlade.

"Učiniću sve za naše srpske prijatelje kada je u pitanju pomoć na evropskom putu. Mi imamo poseban odnos koji nas vezuje za Srbiju i podržaćemo vaše napore na putu ka EU", zaključio je Mauro.

Dvojica ministara razgovarala su i o pomoći Italije u otklanjanju ostataka kasetnih bombi na teritoriji Srbije.

Vučić je italijanskom kolegi uputio poziv da u septembru poseti Srbiju, što je Mauro prihvatio.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije se sastao i sa Frankom Fratinijem, predsednikom italijanskog Udruženja za međunarodne organizacije (SIOI) sa kojim je, takođe, razgovarao o evropskim integracijama Srbije.

Bivši šef italijanske diplomatije je rekao da će na sastanku ekspertske grupe za spoljne poslove Evropske narodne partije u Briselu 25. juna zahtevati od predstavnika EU da se Srbiji datum dodeli što pre.

"Došao je trenutak da Evropa bude fer prema Srbiji. Italija će biti potpuno posvećena ulozi da pomogne Srbiji da dobije datum", rekao je Fratini.

Uoči posete Italiji, Vučić je u intervjuu za italijansku agenciju Ansa rekao da je Srbija sve učinila kako bi dobila datum za početak pregovora sa EU i da će tokom posete od italijanskog premijera zatražiti da pomogne Srbiji u evropskim integracijama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rim obećava pomoć Srbiji u dobijanju datuma

Izvor: Akter, 12.Jun.2013

Aleksandar Vučić razgovarao sa državnim vrhom Italije o evrointegracijama Srbije i vojnim pitanjima

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.