Ren: Srbija kandidat do kraja 2009.

Izvor: B92, 24.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Srbija kandidat do kraja 2009.

Varšava, Brisel -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio u Varšavi da očekuje kandidaturu Srbije za Evropsku uniju do kraja naredne godine.

On je rekao da se nada da će Beograd poštovati odluku Kosova da bude nezavisno. Ren je tokom jednodnevne posete Poljskoj održao predavanje u okviru inicijative EU "2009. godina - godina Balkana" u kome je istakao da će upravo naredna godina biti ključna za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proširenje Unije.

"Centralna tačka evropske politike na Balkanu biće naredne godine Kosovo, a najvažnije je da tamo počne da funkcioniše misija Euleks", kazao je Ren, a prenosi poljska novinska agencija PAP.

Komesar se nada da će Srbija, kako je rekao, u interesu učvršćenja stabilnosti u regionu poštovati odluku Kosova da bude nezavisno, a da će Kosovo sa svoje strane pokazati da je privrženo demokratiji i multietničkom društvu.

"Potpis Srbije i Bosne i Hercegovine na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju pokazuje da proces proširenja Evropske unije možda ne jurca kao voz evrostar ili TGV, ali da je na ispravnom koloseku", rekao je Ren.

Sve balkanske zemlje koje ispune kriterijume članstva imaju šansu da budu punopravni članovi Unije, za šta kao podsticaj treba da im služi Hrvatska, rekao je evropski komesar i dodao da problemi oko Lisabonskog sporazuma o reformi evropskih institucija ne treba da koče proširenje.

"Proširenje nije bilo tema rasprave tokom referenduma u Irskoj i ne bi smelo da bude žrtveni jarac njegovog ishoda", kazao je Ren u Varšavi.

On je juče razgovarao i sa šefom poljske diplomatije Radoslavom Šikorskim i dobio od njega snažnu podršku zvanične Varšave za nastojanja da 2009. godina bude prelomna za ulazak balkanskih zemalja u Uniju.

Kristina Nađ o izjavi Rena o Kosovu

Predstavnica za štampu evropskog komesara Olija Rena, Kristina Nađ izjavila je da za sad nema podatke o tome da je Ren juče u Varšavi "izrazio nadu da će Srbija, u interesu učvršćenja stabilnosti u regionu, poštovati odluku Kosova da bude nezavisno".

Kristina Nađ je ukazala na sadržaj danas objavljene zvanične verzije Renovog izlaganja u Varšavi, u kojem takvi navodi ne postoje i naglasila da je iz "Renovog govora i saopštenja Evropske komisije veoma jasno da Evropska komisija nije nadležna da priznaje države", kao i "da je to i dalje na snazi".

Ona je time, na redovnom brifingu za novinare, odgovorila na pitanje da li takva izjava Rena znači da je Evropska komisija promenila stav i da se sad Srbiji postavlja novi politički uslov za prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova da bi mogla da se približi EU, uprkos tome što pet članica EU ne priznaju njegovu nezavisnost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euleks pod određenim uslovima

Izvor: Kurir, 23.Okt.2008, 06:37

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je juče da se Vlada Srbije ne protivi prisustvu Evropske unije na čitavoj teritoriji Srbije, pa time i na teritoriji Kosova, ali pod uslovom da mandat Euleksa ne zadire u državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Ministar...

Nastavak na Kurir...

Ren požuruje Poljsku da ratifikuje Lisabonski sporazum

Izvor: Kurir, 23.Okt.2008

VARŠAVA, 23. oktobra (Tanjug) - Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren pozvao je danas Poljsku da što pre ratifikuje Lisabonski sporazum, uz objašnjenje da bi u suprotnom to osnažilo one snage koje se protive daljem proširenju EU na istočnu Evropu. "Nadam se da će sve članice Evropske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.