Reintegracija ključna za sprečavanje odlaska

Izvor: NaDlanu.com, 30.Nov.2011, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reintegracija ključna za sprečavanje odlaska

BEOGRAD, 30. novembra 2011. (Beta) - Reintegracija povratnika i popravljanje njihovog ekonomskog položaja predstavljaju ključni uslov za sprečavanje ponovnog odlaska gradjana Srbije u zemlje EU i šengenskog prostora, ocenjeno je u sredu u Beogradu.

BEOGRAD, 30. novembra 2011. (Beta) - Reintegracija povratnika i popravljanje njihovog ekonomskog položaja predstavljaju ključni uslov za sprečavanje ponovnog odlaska gradjana Srbije u zemlje EU i šengenskog prostora, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << ocenjeno je u sredu u Beogradu.Komesar za izbeglice Srbije Vladimir Cucić je ocenio da postoji napredak u reintegraciji povratnika i smanjenju broja ponovnih migracija i da je on ostvaren kroz projekte koje finansiraju Švajcarska i Lihtenštajn.Cucić je naveo da je najveći problem povratnika nezaposlenost pošto uglavnom imaju samo osnovnu školu, kao i da prvi korak u sprečavanju ponovnog odlaska u evropske zemlje predstavlja ekonomska podrška kroz saradnju za Nacionalnom službom za zapošljavanje ili projekti za pokretanje sopstvenog posla."Ako mu ovde ne obezbedimo parče hleba, on će ponovo otići", rekao je Cucić novinarima u pauzi konferencije "Unapredjenje mehanizama za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji".Ambasador Švajcarske u Srbiji Edvin Hofer rekao je da je Srbija bezbedna zemlja i da nema osnova za napuštanje i traženje azila u evropskim zemljama, koje odobravaju azil samo iz političkih, ali ne i ekonomskih razloga."Zato Švajcarska, Lihtenštajn i EU šalju natrag gradjane koji nemaju osnov za azil", naveo je Hofer i pohvalio saradnju Srbije u prihvatanju povratnika.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.