“Regionalna saradnja jedan od osnovnih prioriteta”

Izvor: RTS, 21.Sep.2017, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Regionalna saradnja jedan od osnovnih prioriteta”

Regionalna saradnja je jedan od osnovnih prioriteta vlade Srbije, a regionalno povezivanje i jedan je od načina da se zajedno, kao region, brže i lakše približimo EU, izjavila je predsednica vlade Srbije Ana Brnabić.
"U okviru regionalne saradnje, posebna bliskost je, naravno, sa Republikom Srpskom i drago mi je što imamo prilike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se često viđamo", rekla je predsednica vlade Srbije, nakon Foruma lidera Srpske i Srbije "Uspostavljanje zajedničkog okvira za poslovanje u regionu", u okviru "Dana Srpske u Srbiji".

Infrastrukturno i ekonomsko povezivanje, ističe Brnabićeva, Srbiji je posebno važno, a kako dodaje, planiraju se mnogi projekti, ali i da se izdvaja jedan koji je simboličan - most Ljubovija- Bratunac.
"Uskoro očekujem neki napredak u otvaranju graničnog prelaza, kako bi i u potpunosti iskoristili taj važan infrastrukturni projekat, a jedan od zadataka koji imamo pred sobom zapravo je da uradimo što bolje možemo sve aktivnosti, koje su u okviru Berlinskog procesa, koji je jedan od mehanizama kako ćemo lakše povezati region, pre svega kroz infrastrukturno i ekonomsko povezivanje", rekla je Brnabićeva.
Od prisutnih privrednika na forumu, predsednica srpske vlade očekuje konkretne predloge šta bi moglo zajedno sa RS da se uradi, ali i takođe da se govori više o ekonomskom povezivanju i kako zajedno može da se radi na implementaciji akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje.
"Važna stvar, koju NALED radi nekoliko godina i koja je primer kako možemo regionalno da se povezujemo, jeste sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u regionu jugoistočne Evrope, gde učestvuju Srbija, RS, BiH, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora, a pregovara se sa Albanijom. U tom programu učestvuje više od 80 lokalnih samouprava iz svih tih zemalja i te samouprave rade sa privredom kako bi definisale standarde poslovanja", rekla je Brnabićeva.
Podseća da je zajednička sednica vlada Srbije i RS 10. novembra u Beogradu i zamolila prisutne na skupu, da do tog datuma pripreme konkretne predloge koje bi dve vlade mogle da razmatraju i usvoje na prvoj zajedničkoj sednici.
Predsednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ima puno posla, da se mnogo toga može raditi zajedno, poput čitavog niza infrastrukturnih projekata.
"Oni su veoma važni, jer bez takve infrastrukture, nema razmišljanja ni o biznisu, ni o turizmu, niti o bilo čemu", smatra Cvijanovićeva.
Takođe, ističe da se moraju razvijati i mehanizmi borbe protiv sive ekonomije i to ne samo kada je u pitanju privatni sektor, a "da budemo popustljivi kada je u pitanju javni sektor i njihovo neizvršavanje obaveza".
"Zajednički moramo definisati prioritete, ovaj put smo, kao i uvek, rekli da treba da izađemo sa zajedničkim rešenjima koja se odnose na usklađivanje regulatornog okvira. Koliko god da radite na tome, nikada nije dovoljno, a to usklađivanje je neophodno. To je fokus interesovanja i prioritetno mesto - svako moguće usklađivanje između RS i Srbije", rekla je Cvijanovićeva.
Prema njenim rečima, mora se razumeti da je važno da se takva vrsta usklađivanja dešava i na regionalnom planu, te da se moraju preuzimati dobre stvari od drugih.
"Mislim da je obaveza administracija i Srbije i Srpske da prepoznaju dobre ideje koje dolaze iz nevladinog sektora, iz poslovne zajednice, da takve stvari implementira i počne da ih sprovodi, samim tim što će promeniti određene propise i prepoznati današnje potrebe privrede", rekla je Cvijanovićeva.
Dani Republike Srpske u Srbiji traju od 15. septembra do sutra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.