Regionalna konferencija o ekologiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna konferencija o ekologiji

BEOGRAD -

Pitanja koja se tiču zaštite životne sredine trebalo bi da postanu integralni deo procesa kreiranja i sprovođenja ekonomskih, socijalnih i ostalih politika u skladu sa standardima EU, a na tom planu neophodna je regionalna saradnja, rečeno je danas na konferenciji "Ekološka kohezija Zapadnog Balkana" u Centru "Sava".

Državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Ivica Radović kazao je da više od dve trećine stanovništva regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zapadnog Balkana nije zadovoljno stanjem u oblasti životne sredine.

On je naveo da je veoma značajno i pitanje održivog razvoja kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim propisima, kao i primena tih dokumenata i jačanje javne svesti o ekološkim pitanjima.

Radović je ukazao da je bitna promena loših navika, kao i međusobna saradnja među zemljama Zapadnog Balkana.

Koordinator Bels pokreta, koji je organizovao konferenciju, Aleksandra Knez Milojković navela je da je taj pokret u fazi prikupljanja potpisa građana za čvršću regionalnu saradnju u oblasti životne sredine i da je do sada prikupljeno 60.000 potpisa.

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić kazala je da pitanja zaštite životne sredine imaju mogućnost da okupe ljude bez obzira na to u koliko različitim prostorima žive.

"Suština politike je da menja prostor i društvene veze", kazala je Čomićeva, dodajući da se pitanja ekologije bave menjanjem i prostora i društvenih veza.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Srđan Majstorović ukazao je da su ocene u poslednjem izveštaju o napretku kada je u pitanju oblast životne sredine pozitivne i da je zaključeno da je Srbija postigla umereni napredak u pravcu ka dostizanju standarda EU.

On je istakao da je saradnja među zemljama Zapadnog Balkana veoma značajna, dodavši da je neophodno unapređivati postojeće i stvarati nove kapacitete u toj oblasti.

Ambasador Holandije u Srbiji Loran Luis Stokvis ukazao je da zagađenje tla, voda i problemi otpada mogu izazvati velike zdravstvene probleme, pa je zato neophodno motivisati stanovništvo da radi na pitanjima zaštite životne sredine.

On je naglasio da bi donosioci odluka morali da se udruže, jer je politika ekologije politika budućnosti.

Stokvis je naveo da je vlada Holandije prošle godine izdvojila 22 miliona evra za realizaciju ekoloških projekata u Srbiji.

Regionalna konferencija "Ekološka kohezija Zapadnog Balkana" biće završena sutra, a prisustvovaće više od 150 učesnika iz 30 gradova u regionu.

Cilj tog skupa je da se ukaže na neophodnost regionalne saradnje u oblasti životne sredine i održivog razvoja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zagadjenje životne sredine ne poznaje granice

Izvor: Studio B, 06.Dec.2010

Zagađenje životne sredine ne poznaje državne granice tako da je potrebna veća regionalna saradnja u oblasti ekologije..Zagađenje životne sredine ne poznaje državne granice tako da je potrebna veća regionalna saradnja u oblasti ekologije, ocenjeno je danas na konferenciji o ekološkoj koheziji...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.