Reakcije na izjavu Martina Šulca

Izvor: Blic, 04.Sep.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na izjavu Martina Šulca

Izjava predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, da je uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju izazvala je burne reakcije srpskih političara i stručnjaka. Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštinica

Koštunica: Izjava Šulca ogoljuje politiku Brisela o Kosovu

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštinica ocenio je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je izjavom Martina Šulca do kraja ogoljena istina da Brisel već četiri godine vodi politiku stvaranja nezavisne države Kosovo.

- Prethodna vlast koju je predvodila Demokratska stranka bila je neposredan i direktan saučesnik i pomagač Evropskoj uniji na ovom projektu uspostavljanja nezavisnog Kosova. Od prihvatanja Euleksa do sporazuma koje je prethodna vlast potpisala sa Prištinom, pa sve do rukovanja sa (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem, predstavlja put koji je prošla vlast prešla u predavanju Kosova - naveo je

Koštunica u pisanoj izjavi agenciji Beta.

- Srbiji je nasušno potrebna nova politika i potpuni diskontinuitet sa poražavajućom politikom, koju je na štetu Srbije sprovodila prethodna vlast - kaže se u saopštenju.

Martin Šulc je danas izjavio da uzajamno priznavanje Beograda i Prištine jeste uslov koji Evropski parlament vidi za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije.

Šulc je danas u Briselu naglasio da su on i predstavnici Evropskog parlamenta s premijerom Srbije Ivicom Dačićem razgovaravli veoma otvoreno i da je rečeno da "odnosi Srbije i Kosova u sklopu miroljubivog razvoja moraju završiti, kako mi to vidimo, uzajamnim priznavanjem".

Grubješić: Uslov koji Srbija ne moze da ispuni

Nije dobro da nam danas, u ovoj fazi procesa evrointegracija, bilo ko postavlja uslov za koji i oni i mi znamo da Srbija ne moze da ispuni, ocenila je danas za Tanjug potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, reagujući na izjavu Šulca.

Todorić: Izjava Šulca najjasnija poruka iz vrha EU do sada

Direktor Centra za nove politike Vladimir Todorić smatra da zaoštravanje retorike nekih zvaničnika EU proističe iz njihovog poimanja političke i ekonomske situacije u Srbiji, odnosno procene da će Beograd u sadašnjim okolnostima lakše popuštati pod pritiscima.

- Ajkule su osetile krv i misle da će Srbija, pošto je u teškoj ekonomskoj situaciji, evropsku pravovernost morati da dokazuje tolerisanjem ovakvih izjava, a onda i ispunjavanja neprijatnih uslova - izjavio je Todorić agenciji Tanjug.

Poruka predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da se za Srbiju i Kosovo na kraju evropskog puta kao uslov za priključenje EU postavlja pitanje međusobnog priznanja, prema Todorićevim rečima, jeste najeksplicitnija poruka te vrste iz vrha EU, a, ukoliko Srbija ne reaguje, i drugima će biti lakše da nastave sa ovakvim ili još težim izjavama.

-Mi možemo da kažemo da je Evropski parlament nebitna institucija, sa stavovima koji ne obavezuju Savet ministara i države članice i da Šulc ne govori u ime čitave EU, ali to bi bila vrsta zavaravanja i uljuljkivanja, jer dovoljno je da nas uslovljava jedna država članica da bi nas blokirala na putu evrointegracija - rekao je Todorić.

Upitan da li Šulc artikuliše stav čitave EU, iznosi lični stav ili države iz koje dolazi, Todorić je ocenio da je verovatno da su evropski zvaničnici uoči posete premijera Srbije Ivice Dačića usaglasili kakve će poruke poslati.

Simić: Šulcova izjava dovešće Srbiju pred izbor EU ili Kosovo

Profesor političkih nauka Predrag Simić rekao je da će izjava predsednika EP dovesti Srbiju pred izbor - EU ili Kosovo.

Simić je u izjavi Tanjugu objasnio da tu izjavu treba shvatiti kao veoma tešku i neprijatnu poruku novom premijeru Srbije Dačiću.

- Šulc ne istrčava sa izjavama. On je jedan od vodećih evropskih političara i njegove izjave se ne mogu tek tako odbaciti - objasnio je Simić.

Prema njegovim rečima, takva izjava nije lični stav Šulca, već stav Evropskog parlamenta i, kako je ponovio, to je jedna veoma neprijatna vest za novu Vladu Srbije.

To je kako je istakao, novi "udarac" za Srbiju koja je nedavno pristala da se Kosovo predstavlja i bez fusnote, a da pritom s druge strane Priština nije napravila nikakav kontraustupak.

- Priština je s druge strane donela odluku da srpske vozačke dozvole više ne važe. Ovom izjavom stvoren je neprijatan osećaj da je Srbija priterana uz zid i ta stvar nije nastala preko noći i ne može se preko noći ni rešiti - kazao je Simić.

On tvrdi da su sve to znale i demokrate dok su bile na vlasti, da je to trebalo da imaju u vidu i da rade na rešavanju tog problema.

Janjić: Šulc izneo stav većine evropskih parlamentaraca

Izjava predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca jeste politički stav koji izražava većina evropskih parlamentaraca, posebno iz zemalja koje podržavaju nezavisnost Kosova i Metohije, izjavio je danas direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

On smatra da su oni ohrabreni govorom premijera Srbije Ivice Dačića na sednici Saveta bezbednosti UN.

- Dačić je izričito rekao da će Srbija raditi na nalazenju konačnog, pravednog i sveobuhvatnog rešenja. Za Šulca i zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova konačno i pravedno rešenje je Kosovo u sadašnjim granicama - rekao je Janjić Tanjugu.

On je naglasio da je dobro što je Šulc sada izašao sa takvim stavom, jer bi domaći političari morali da počnu da usaglašavaju svoje stavove oko toga da li Srbiji sada treba da govori o konačnom rešenju pitanja Kosova.

Prema njegovom mišljenju, "pravi stav prema Kosovu je onaj koji je artikulisala Ketrin Ešton, a on glasi - Srbija se moli da ne uspovara put Kosova ka EU, rešenje u dijalogu treba tražiti bez primene nasilja, treba se koncentrisati na primenu tehničkog dijaloga i uklanjanja bezbednosnih struktura sa severa Kosova i otvoriti pitanje ruda i energenata.

- To su stvari o kojima treba razmišljati i na kojima treba raditi. Ovo o čemu je Šulc govorio je možda problem koji će Srbiju sačekati za 20 godina - ukazao je Janjić.

Povezane vesti: "Volstrit žurnal": Eštonova planira da se uključi u dijalog Svađa kosovskih funkcionera DSS i SNS oko Vučićeve izjave Mora li Srbija da pusti Kosovo u UN Grubješić: Šanse za datum pregovora u decembru minimalne Šeflin: Srbija će pre ili kasnije morati da prizna Kosovo

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.