Rascep u UKIP-u, Faraž protiv skretanja stranke udesno

Izvor: RTS, 23.Nov.2018, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rascep u UKIP-u, Faraž protiv skretanja stranke udesno

Bivši lider UKIP-a, glavne partije koja se zalagala za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, Najdžel Faraž zatražio je da aktuelni šef stranke Džerard Baten bude smenjen, jer je kao savetnika zaposlio jednog desničarskog aktivistu i vodi partiju ka krajnjoj desnici.
Kako podseća AP, Džerard Baten je imenovao osnivača desničarske Lige engleske odbrane Tomija Robinsona za svog specijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << savetnika za "silovateljske bande i reforme zatvorskog sistema".

Evroskeptična stranka UKIP je pod Faražom igrala glavnu ulogu u kampanji za izlazak Velike Britanije iz EU, a kada je to potvrđeno na referendumu 2016. godine, on je podneo ostavku na funkciju šefa partije.
Od tada je UKIP počeo sve više da se kreće udesno, između ostalog, podržavajući proteste protiv migranata i zbog navodno štetnog uticaja islama u Britaniji.
"Vodim partiju u novom pravcu, jer želim da je pretvorim u masovni pokret", rekao je Baten Bi-Bi-Siju.
Faraž je, međutim, rekao da Baten vodi UKIP u "sramotnom" pravcu.
"Ide protiv svih stvari koje sam ja činio kao lider (stranke), govorio sam da možemo da razgovaramo o imigraciji, o ekstremnim oblicima islama, ali smo to govorili kao nerasisti, nesektaška partija", rekao je Faraž. 
Istakao je da će tražiti od rukovodstva stranke da smene Batena.
Tomi Robinson je aktivista na uličnim demonstracijama i onlajn komentator koji tvrdi da će razotkriti "muslimanske silovateljske bande" koje, navodno, mediji svesno zanemaruju. 
Razvio je razgranatu onlajn mrežu međunarodnih belih nacionallista i pripadnika krajnje desničarskih pokreta. Više puta je osuđivan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.