Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasanen: Podrška Finske evropskom putu Srbije

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Finske Nebojša Stefanović i Paivi Rasanen potpisali su danas Sporazum o policijskoj saradnji u sprečavanju i borbi protiv kriminala koji će doprineti i bržem napretku Srbije u oblasti evrointegracija.

Rasanen je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stefanovićem rekla i da Finska podržava evropski put Srbije i proširenje Evropske unije "na način i u skladu sa dogovorima" za tu oblast.

"Cilj posete je da pružimo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << podršku Srbiji na njenom putu ka EU i razgovarali smo o aktuelnim pitanjima", rekla je Rasanen koja je prethodno sa Stefanovićem potpisala Sporazum o borbi protiv kriminala.

Ona je istakla i da Srbija na putu ka EU treba da nastavi da sprovoditi reforme i da ostvari niz pozitivnih rezulatata istakvši da "u svemu tome podršku daje jedan čvrst mandat tekuće vlade na sprovođenju neophodnih i vrlo često teških reformi".

Finska ministarka je istakla i da želi da konstatuje "objektivnost i stručnost kapaciteta sa kojima Srbija pristupa" procesu evropskih integracija.

Osvrnuvšvi se na potpisani Sporazum, Rasanen je istakla i da je sa srpskim kolegom razgovarala o borbi protiv visokotehnološkog kriminala, kontroli granica, ilegalnim migracijam, ljudima koji idu na strana ratišta...

"Sve su to teme koje su aktuelne i u Finskoj ... u Finskoj smo izuzetno zabrinuti zbog činjenice da je 50 osoba sa prebivalištem u Finskoj otišlo da se bori u sukobima u Siriji", rekla je ona.

Rasanen je napomenula da "to su sve izazovi za javnu upravu i državnu administracija kada je reč o tome kako sprečiti putovanje stranih boraca na ratna poprišta".

"Iz tog razloga potrebna nam je dosledna i čvrsta saradnja ne samo sa bezebdnim organima nego i sa svim ostalim akterima društva", rekla je ona.

Stefanović je istako da je pored potpisanog Sporazuma, koji će omogućit bolju i kvalitetniju saradnju dva ministarstva tokom sastanka najviše razgovarano o evropskim integracijama Srbije.

"Tokom jasnog i dobrog sastanka razgovarali smo pre svega o graničnoj kontroli, o unapređenju naših kapaciteta u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i narko dilera...", rekao je on.

Stefanović kaže i da je na sastanku postignut visok stepen saglasnosti "kako da konkretno nastavimo sa tim koracima" istakavši da je Srbija, zbog podrške u evrointegracijama veoma zahvalna Finskoj".

"Imamo potrebu da unapredimo kapacitete naše policije pogotovo u oblasti finansijskih istraga i borbe protiv organizovanog kriminala ali i da podelimom iskustva koje je Srbija imala u oblasti definisanja našeg novog Akciog plana za priključivanje u vezi poglavlja 24", rekao je on.

Stefanović se nada i da će "ovakva vrsta saradnje pokazati da Srbija brzo napreduje ka EU i ka standardima koji su potrebni da zemlja bude bezbednija a da se građanima pruži sva potrebna sigurnost".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.