Rama: Albanci pobednici u regionu

Izvor: RTS, 26.Dec.2014, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Albanci pobednici u regionu

Albanski premijer Edi Rama poručio je međunarodnoj zajednici da treba da shvati da je Evropska unija potrebna Balkanu kao što je Uniji potreban Balkan, a da sutra može biti prekasno.
Učestvujući u debati civilnog društva, političara i građana Kosova u organizaciji pokreta "Fol" u Prištini, premijer Rama je rekao da su Albanci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << danas pobednici u regionu, ako se uporedi ona situacija od pre petnaest godina, prenosi Tanjug.

"Pobedili smo kao narod koji je opredeljen za mir, kao narod koji nikada nije bio pretnja ostalim narodima, i koji je konačno uspeo da ubedi diplomatski svet da je taj narod bio lišen svojih sloboda i prava, i da kao takav zaslužuje podršku", kazao je albanski premijer.
On je dodao da su Albanci najviše dobili zato što su bili posvećeni dijalogu, te da taj dijalog treba i da se nastavi, a pozdravio je i to što je pokret Samoopredeljenje omekšao svoj stav sa "ne dijalog sa Srbijom" - na "dijalog pod uslovima", preneo je radio Slobodna Evropa.
Rama je dodao da se Kosovo danas, iako nije uslovljeno od Srbije, iako je nezavisno, nalazi u situaciji da mora da se razvija dalje i da vodi dijalog.
"Koliko će Kosovo napredovati, to više nije u rukama Beograda, već je u rukama kosovske političke elite", ocenio je Rama.
"Štaviše, kažemo otvoreno, pošto se ovde otvoreno i priča, nema Srbina koji ozbiljno misli kada kaže da želi Kosovo nazad. Oni to moraju da kažu zbog glasova, ali ne mislite da su oni ozbiljni o tome. To je zatvoreno pitanje", kazao je on.
Srbija, kako je dodao, ima neverovatan strateški potencijal za razvoj ovog regiona, kao i za razvoj Albanije i Kosova, ali treba znati kako iskoristiti taj potencijal.
On je istakao da će se odnosi između Albanije i Srbije odrediti odnosima EU prema Balkanu, te da će Kosovo i Albanija uvek zajedno, pomažući jedni drugima, ići napred, preneo je radio Slobodna Evropa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rama: Albanci pobednici u regionu

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2014

Albanski premijer Edi Rama danas je iz Prištine poručio međunarodnoj zajednici da treba da shvati da je Evropska unija potrebna Balkanu kao što je Uniji potreban Balkan, a da sutra može biti prekasno...Učestvujući u debati civilnog društva, političara i građana Kosova u organizaciji pokreta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.