Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Okt.2015, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajhel: Nema novih uslova Nemačke

U trenutku smo kada bi Srbija zaista trebalo da bude zadovoljna zbog činjenice da će dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom biti otvorena sada, a još dva vrlo brzo posle početka sledeće godine, izjavio je Ernst Rajhel, specijalni izaslanik za jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

Rajhel, koji je ove nedelje u Beogradu razgovarao sa zvaničnicima Srbije, još jednom je u intervjuu za "Danas" ponovio da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "nema novih uslova Nemačke".

"Svaki put kada bih dolazio u Beograd da radim na nemačko-srpskim odnosima sve vreme je bilo diskusija o "novim uslovima Nemačke". Moj odgovor je uvek bio isti - "nema novih uslova Nemačke", rekao je Rajhel.

Novi uslovi za pregovore Srbije i EU koje pominje zvanični Beograd - da se traži da srpska policija i sudstvo "raportiraju" Prištini, da Beograd ukine privremene organe Srbije na Kosovu i Metohiji i da prestane da finansira srpske institucije na KiM, da Srbija omogući ulazak državljana trećih zemalja na KiM, da nadležnost nad hidroelektranom Gazivode prepusti Prištini - nalaze se, prema rečima Rajhela, "u nacrtu dokumenta EU, a ne u dokumentu Nemačke".

"O svim pomenutim tačkama se razgovara u okviru EU i one reflektuju ono što je bilo u ranije skiciranom i dogovorenom dokumentu o sveobuhvatnom okviru za pregovore o pristupanju iz 2014. godine. Izdvojio bih ukidanje privremenih državnih organa. Svakako se sećate posete kancelarke Merkel Beogradu 2011. Tačno je ukidanje paralelnih struktura Srbije na Kosovu bio njen ključni zahtev. Dakle, ne bi trebalo da bude iznenađenje da EU i, svakako, Nemačka i sada smatraju da paralelne strukture Srbije treba da budu uklonjene", kaže nemački zvaničnik.

On ističe i da "ništa ovde nije iznenađenje" i da je "nekoliko tačaka o kojima se ovde ponovo govori, ali su one već bile predmet razgovora, a često su već bile i dogovorene".

Rajhel je ocenio i da su neosnovana strahovanja Srbije da joj preti turski scenario, odnosno da bi zbog neslaganja oko KiM zemlja mogla postati večiti kandidat za članstvo u EU.

"Mislim da su takvi predosećaji neosnovani. Blizu smo otvaranja četiri pregovaračka poglavlja sa Srbijom. Jedina posebna stvar u vezi sa Srbijom je što ona ima taj aspekt normalizacije odnosa s Kosovom. Napredak u pristupnom procesu zavisi isključivo od merila same Srbije - koliko brzo može da ispuni neophodne uslove za otvaranje i zatvaranje poglavlja", rekao je nemački zvaničnik.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ernst Rajhel: Nemačka nema nove uslove za Srbiju

Izvor: Blic, 24.Okt.2015

U trenutku smo kada bi Srbija zaista trebalo da bude zadovoljna zbog činjenice da će dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom biti otvorena sada, a još dva vrlo brzo posle početka sledeće godine, izjavio je Ernst Rajhel, specijalni izaslanik za jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.