Izvor: B92, 27.Jul.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUS: Sankcije Iranu neprihvatljive

Moskva -- Rusija je danas ocenila "neprihvatljivim" dodatne sankcije koje je protiv Irana zavela Evropska unija van okvira Ujedinjenih nacija.

Rusija je ocenila da se tim potezom Brisela pokazuje "prezir" za zajedničko delovanje.

"Smatramo neprihvatljivim upotrebu jednostranih ili kolektivnih sankcija van okvira sankcija Saveta bezbednosti UN", piše u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo navodi da se time >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazuje "prezir" prema Ujedinjenim nacijama i prema zajedničkim naporima šest zemalja koje se trude da nađu političko i diplomatsko rešenje vezano za iranski nuklearni program.

Zemlje EU juče proglasile nove, strože sankcije protiv Irana, koje pogađaju energetski sektor te zemlje s ciljem da se izvrši pritisak na Teheran da obnovi pregovore o svom kontroverznom nuklearnom programu.

Ove sankcije idu dalje od mera koje su usvojile UN u junu i slede dodatne sankcije Sjedinjenih Država.

Rusija, jedna od šest zemalja koje pregovaraju sa Iranom o njegovom nuklearnom programu (u šestorci su još SAD, Kina, Francuska, Britanija i Nemačka), podržala je sankcije UN usvojene 9. juna, ali je bila protiv uvođenja jačih mera.

Zapadne zemlje sumnjaju da Iran pod plaštom mirnodopskog nuklearnog programa razvija atomsko oružje. Rusija, kao saveznica Irana pokazala je sve veće nestrpljenje s Teheranom zbog nejasnoća oko njegovog nuklearnog programa i zato je prihvatila sankcije u UN.

U saopštenju ruskog ministarstva kaže se da se sa novim sankcijama EU postavlja pitanje da li će se i dalje nastaviti rad u okviru šestorke ili u Savetu bezbednosti UN, ili će "svako delovati prema sopstvenim prioritetima".

"Moramo da konstatujemo s žaljenjem da poslednje mere Evropske unije i SAD da se pojača pritisak na Iran pokazuju njihov prezir prema principima zajedničkog delovanja", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.