RT: Zemlje EU tonu u dugovima – Blumberg

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2023, 03:19

RT: Zemlje EU tonu u dugovima – Blumberg

Zemlje istočne Evrope do sada su ove godine pozajmile oko 32 milijarde dolara, tri puta više nego u istom periodu pre godinu dana, izvestio je Blumberg u utorak.
Poljska je iskoristila prekookeanska tržišta za skoro 9 milijardi dolara, što je stavlja na drugo mesto među ekonomijama tržišta u razvoju u smislu inostranog zaduživanja, iza samo Saudijske Arabije. U međuvremenu, Rumunija i Mađarska, koje su pozajmile 6 milijardi i 5 milijardi dolara, četvrti su i peti najveći zajmoprimci na tržištima u razvoju. Ovo je prvi put u desetak godina da su tri istočnoevropske zemlje među prvih pet stranih zajmoprimaca na tržištima u razvoju. Porast zaduživanja može se pripisati sve većoj potrebi da se daju subvencije zbog energetske krize koja još uvek besni, kao i rastuće potrošnje u vezi sa vojnim sukobom u Ukrajini, navodi Blumberg. Zemlje istočne Evrope morale su da jačaju svoje vojne kapacitete i pomažu izbeglicama iz susedne države. U međuvremenu, politika koju vode ključne centralne banke učinila je mnogo skupljim pozajmljivanje na tržištima obveznica, čak i za zemlje sa visokim rejtingom. Poljska plaća 5,5 odsto godišnje kamate na novu 30-godišnju obveznicu, što je znatno iznad stope po kojoj bi ista obveznica prodata još 2021. Predviđa se da će rastuće kamatne stope doprineti naglom porastu budžetskih deficita širom istočne Evrope, neizbežno stvarajući veći pritisak na finansije u regionu. Prema procenama analitičara Blumberga, budžetski deficit istočne Evrope će porasti na 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda regiona 2023. godine, u odnosu na 1,3 odsto zabeleženih pre dve godine. Sukob u Ukrajini „pogađa fiskalne deficite sa obe strane“, rekao je za Blumberg Danijel Vud, portfolio menadžer sa fiksnim prihodom u William Blair International. „To smanjuje rast, što smanjuje naplatu prihoda za vladu, a na strani rashoda bilo je neophodno da vlade pomognu onima koji su teško pogođeni troškovima života“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.