RT: Neredi primorali Makrona da napusti samit EU

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2023, 17:43

RT: Neredi primorali Makrona da napusti samit EU

 
Francuski predsednik Emanuel Makron prekinuo je u petak posetu Briselu, gde je prisustvovao samitu lidera EU, i vratio se u Pariz da predsedava hitnim sastankom zbog nereda koji su u toku nakon smrtonosnog upucavanja mladića od strane policije.
Makron se vratio kući na vreme za sednicu, otkazujući planiranu konferenciju za štampu o rezultatima skupa EU. Promenu plana objavila je u petak ujutro Jelisejska palata, prenose francuski mediji. Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je ukupno 875 ljudi uhapšeno u četvrtak uveče, kada je zemlja doživela treći krug nasilnih protesta zbog smrti 17-godišnjeg mladića od strane policije. Francuski mediji su ranije naveli broj hapšenja širom zemlje na 421, što je Le Figaro objavio da je rekord za zemlju. Previranja su eskalirala nakon početnih mirnih protesta zbog smrti muškarca, identifikovanog kao Nahel M., tokom zaustavljanja saobraćaja. Francuska policija rasporedila je hiljade policajaca širom zemlje da uguši nemire, a Ministarstvo unutrašnjih poslova naložilo je čvrst odgovor. Od izbijanja nasilja oštećene su ukupno 492 zgrade, izgorelo je oko 2.000 vozila i bilo je 3.880 požara, izjavio je Makron otvarajući hitan sastanak. Ranije tokom dana, premijerka Elizabet Born izjavila je da njen kabinet razmatra „sve opcije“ za uspostavljanje reda, uključujući proglašavanje vanrednog stanja. Samit u Briselu održan je u četvrtak i petak. Konflikt u Ukrajini i odgovor EU na njega dominirali su dnevnim redom.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.