Pušten u rad novi gasni interkonektor u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 10.Dec.2023, 16:18

Pušten u rad novi gasni interkonektor u Nišu

Novi gasni interkonektor koji povezuje postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u Sofiji danas je pušten u funkciju. Pored Niša, gasovod će obuhvatiti još 3 merno-regulacione stanice za gas u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

"Svečano" puštanje u rad; foto: S. V. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednicima Bugarske Rumenom Radevim i Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i šefom delegacije EU u Srbiji u Srbiji Emanuelom Žiofreom, “svečano” >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je pustio u rad novi konektor u gasnoj stanici Trupale.

Vučić nije mnogo govorio zbog, kako je rekao, “glupih pravila koja smo usvojili u našoj zemlji” već je to prepustio ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović. Ona je istakla da su svi radovi završeni za godinu dana.

Naša borba da ovaj projekat završimo baš sada je upravo da bi imali nove izvore gasa upravo ove grejne sezone. Zaista, apsolutno, nikakava žurba nije bila da to bude danas, ni u ovom periodu pred izbore nego zato što želimo da obezbedimo nove količine, dodatne količine i bolju snabdevenost gasom već ove grejne sezone i u tome smo uspeli - rekla je ministarka.

Projekat delom finansirala Evropska unija; foto: S. V. Novi gasni interkonektor kroz Srbiju izgrađen je u dužini od 109 kilometara, sa prečnikom cevi od 700 milimetara i maksimalnim pritiskom od 55 bara, pa će, kako objašnjavaju, njegov kapacitet omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je jednako 60% ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska finansiran je delom kroz bespovratnu pomoć Evropske Unije od 49,6 miliona evra i 25 miliona evra kredita Evropske investicione banke. Republika Srbija za projekat izdvaja 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Šef delegacije EU u Srbiji u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da projekat predstavlja prekretnicu energetske bezbednosti i otpornosti Srbije.

Obeležavamo mogućnost povećanja gasa u sveukupom energetskom miksu i omogućavamo da se eliminacišu zagađivači poput uglja i da se ide ka prirodnom gasu, što znači da idemo ka dekarbonizaciji ekonomije u skladu sa Evropskom unijom - istakao je Žiofre.

Gas iz Azerbejdžana, preko Bugarske u Srbiju; foto: S. V. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev istakao je da je Srbija deveta zemlja u koju će izvoziti gas, da će novi interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije i da će Azerbejdžan do 2027. godine udvostručiti izvoz gasa u Evropu.

Bugarski predsednik Rumen Radev veruje da će interkonektor povećati interesovanje za nova ulaganja. Smatra da Srbija infrastrukturno napreduje i kaže da svaka modernizacija Srbije direktno utiče na Bukarsku jer oni tako dolaze do Evrope.

Gas čini 13% potrošnje primarne energije u Srbiji, koja se trenutno dobija preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske. Novi interkonektor omogućava snabedvanje gasom iz Azerbejdžana i budućeg LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj koji može da prima gas iz celog sveta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

"OČEKUJEM DA GODINE PRED NAMA DONESU BOLJI ŽIVOT" Predsednik Vučić nakon sastanka sa Alijevim i Radevim (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2023

Predsednik Vučić sumirao utiske sa današnjeg sastanka sa predsednicima Azerbejdžana i Bugarske...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom zvaničnom Instagram nalogu gde je sumirao utiske sa sastanka sa bugarskim i azerbejdžanskim predsednicima - Rumenom Radevim i Ilhamom Alijevim...-...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.