Pupovac: Za sada nema zabrinutosti

Izvor: B92, 26.Apr.2011, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Za sada nema zabrinutosti

Beograd -- Predsednik SNV Milorad Pupovac ocenio za "Novosti" da razvoj situacije u Hrvatskoj zavisi od toga da li će mediji nastaviti da prave "histeričnu atmosferu".

Pupovac je u intervjuu "Novostima" rekao da za sada nema razloga za zabrinutost kada je u pitanju bezbednost hrvatskih Srba.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća je ocenio da bi dešavanja u Hrvatskoj, posle izricanja presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, mogla da štete i Srbima i Hrvatima, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posebno celom regionu na putu u EU.

On objašnjava da bi budući razvoj situacije u najvećoj meri zavisio od toga da li će mediji nastaviti da prave „gotovo histeričnu atmosferu u javnosti".

"Ukoliko mediji nastave započetu kampanju i ako ona pogodi niže slojeve društva, odnosno ne ostane samo u medijskoj sferi, možda bi se stvari mogle zakomplikovati. Na sreću, to se za sada nije u većoj meri prenelo na građane”, naveo je on.

Pupovac smatra da je reakcija hrvatske vlade na incidente bila uzdržana i balansirana, a izjave srpskih zvaničnika, pre svega predsednika Borisa Tadića, odmerene.

On smatra da nije realno očekivati bilo kakvo "presecanje" u politici Zagreba, niti, kako se moglo čuti, brisanje tog dana, kada se desila "Oluja", sa liste državnih praznika. "Za sada je dovoljno da reakcije ostanu odmerene", rekao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, u ovom momentu je teško proceniti kako će se postaviti Zagreb kada je reč o međusobnom povlačenju tužbi Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

"Bez obzira na presudu haškog suda, mislim da sveukupna atmosfera, pre svega na političkoj sceni, još nije takva da bi se moglo razgovarati o odluci da Hrvatska povuče svoju tužbu. U svakom slučaju, treba sačekati da se stvari stišaju”, rekao je Pupovac.

Upitan da li bi burna reagovanja mogla uticati na izjašnjavanje Srba na popisu, Pupovac je izrazio nadu da ih to, kako je rekao, neće uplašiti, ali da bi naravno bilo bolje da se popis ne odvija u ovakvoj atmosferi.

"Ako posle presude za ovako teške zločine ne postoji svest u javnosti o karakteru i razmerama tih nedela, onda presuda nije imala pravi učinak", smatra Pupovac.

Osvrnuvši se na izjave bivšeg hrvatskog predsednika Stipe Mesića da je hrvatski državni vrh, sa Franjom Tuđmanom na čelu, znao šta se dešava tokom "Oluje", Pupovac je rekao da su mnogi znali i znaju šta se događalo, a da je "brionski transkripti" sa sastanka na kom je dogovarana "Oluja", samo jedan od dokaza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.