Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2016, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puhovski: Pametnije bilo da pregovori počnu

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Žarko Puhovski kaže da je odnos Hrvatske prema otvaranju pregovaračkih poglavlja Srbije strategijsko i taktičko pitanje.

Puhovski je u intervjuu za RTS rekao da je Hrvatska taktički pogrešila uslovljavajući otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije.

"Bilo je mnogo pametnije pustiti da se pregovori započnu i onda piti krv na slamčicu", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naveo je Puhovski i dodao da je u odnosu Beograd - Zagreb o tom pitanju strategijski zbrkano nekoliko stvari.

Kako je rekao, prava hrvatske manjine u Srbiji su problem i na tome je Hrvatska imala dobrih argumenata da insistira.

"Ali, pričati o tome da se opšta jurisdikcija za ratne zločine ne može nekom pridati je odmah palo u vodu jer se dobro zna da u Uniji postoji pet ili šest država i to je deo međunarodnog humanitarnog prava", objasnio je Puhovski.

Komentarišući situaciju u kojoj se nalazi hrvatska Vlada i predlogu za opoziv potpredsednika Tomislava Karamarka (HDZ), Puhovski je ukazao da je u ovom trenutku 81 član Sabora za opoziv, od ukupno 151.

"Međutim, tu će biti razne, što je rekao jedan srpski pisac, krađe i prekrađe. Biće dogovora pregovora podmićivanja, tako da je potpuno nejasno kakav će broj na kraju biti", naveo je Puhovski.

Objasnio je da ima malo šansi ima da se formira nova većina, koja bi morala da bude Most i SDP.

"SDP ima razloga da bude oprezan jer je već imao dogovor sa Mostom, pa se Božo Petrov Povukao. Ne verujem da bi se moglo dogoditi. Svi će pokušati da se ide ka izborima, koji ne mogu biti pre kraja septembra uz uslov da se u međuvremenu izabere i nekoliko članova i članica Ustavnog suda, jer od 5. juna mi više nemamo Ustavni sud", ukazao je Puhovski.

Odgovarajući na pitanje da li će se, ako bude novih izbora, zaoštriti odnos Zagreba prema Beogradu, Puhovski je rekao da ne misli da će se tako nešto desiti.

Smatra da će biti pritisaka na srpsku manjinu u Hrvatskoj, ali manje nego pre jer se prvi put desilo da nisu sva tri zastupnika srpske manjine bila na strani SDP-a, nego je jedan od njih prešao na stranu Karamarka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.