Proterivanje zvaničnika Hamasa opisano kao preventivno

Izvor: Southeast European Times, 20.Feb.2013, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proterivanje zvaničnika Hamasa opisano kao preventivno

Visoki predstavnici islamske organizacije uvrštene na listu grupa koje je EU označila kao terorističke, koji su bili u privatnoj poseti Bugarskoj, proterani su na osnovu zaključka da predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost.

20/02/2013

Cvetina Borisova za Southeast European Times iz Sofije -- 20.2.2013.

Posetu Bugarskoj tri zakonodavca iz stranke Promena i reforma, političkog krila palestinske islamske grupe Hamas, skratili su zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vlade.

Tri poslanika proterana su iz zemlje 15. februara, dva dana nakon ulaska.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov kaže da su motivi koje su tri zvaničnika Hamasa navela u svojim zahtevima za vize bili drugačiji od onoga što su oni pokazali tokom boravka, a što je opisao kao „političko povezivanje“.

Bugarska Državna agencija za nacionalnu bezbednost navela je u zvaničnom saopštenju da je proterivanje preventivne prirode. „Tokom boravka [palestinskih zakonodavaca] u Bugarskoj pribavljene su informacije koje pružaju osnov za sumnju da ti stranci predstavljaju ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti.“

Ta grupa poslanika doputovala je u privatnu posetu po pozivu sofijskog Centra za bliskoistočne studije, čiji je direktor Mohd Abuasi rekao da je poseta planirana kao „komponenta ravnoteže bugarske spoljne politike na Bliskom istoku“.

To što je do posete hamasovih predstavnika došlo samo nekoliko dana nakon što je Bugarska zvanično saopštila svoju „utemeljenu hipotezu“ da pripadnici libanske militantne grupe Hezbolah stoje iza julskog terrističkog napada na grupu izraelskih turista u jednom od bugarskih gradova na Crnom moru, navela je neke analitičare da povežu ta dva događaja.

Hamas je u EU klasifikovan kao teroristička organizacija. Stranka Promene i reforme je na svojoj internet strani opisala posetu kao prvu te vrste Uniji od 2003. godine, kada je Hamas uvršten na listu terorističkih organizacija.

„S obzirom da se radi o terorističkoj organizaciji, nikada nije ni trebalo da budu pozvani“, rekao je Hilel Friš, ekspert za palestinsku i islamsku politiku, institucije i vojne strategije, u izjavi za SETimes. „Njihova organizacija je umešana i u samoubilačke napade i preko raketnih napada na centre u kojima živi civilno stanovništvo“, dodao je on.

„Definitivno mislim da je odluka [bugarskih vlasti da proteraju tri člana Hamasa] opravdana“, rekao je on.

Bugarski ekspert za Bliski istor Vladimir Čukov izjavio je za SETimesda bugarske vlasti nisu na odgovarajući način procenile stvarnu opasnost njihove posete.

„Mislim da je ovde reč o očiglednom slučaju slabe koordinacije između institucija... Ambasada u Kairu, u Egiptu, gde su dobili svoje vize, trebalo je da informiše ministarstvo spoljnih poslova o zahtevima za vize koje su podnela tri vrlo visoka zvaničnika Hamasa. Ministarstvo je sa svoje strane moralo da prosudi da li će oni ovde doći u razgledanje ili nameravaju nešto drugo“, rekao je on.

„Ne sumnjam da postoji veza između odgovornosti Hezbolaha za bombaški napad u Burgasu i proterivanja trojice operativaca Hamasa“, rekao je osnivač i direktor tink-tenka Bliskoistočni forum Danijel Pajps u izjavi za SETimes.

„Te dve organizacije su kroz istoriju sarađivale međusobno i sa režimom Teheranu“, dodao je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.