Proširenje EU u drugom planu?

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširenje EU u drugom planu?

Uprkos signalima da na spisku resora u novoj Evropskoj komisiji neće biti politike proširenja, novi komesar za susedstvo i politiku proširenja imaće praktično isti opis posla kao i njegov prethodnik – komesar za proširenje Štefan File. Ipak, prioritet ovog sastava Komisije biće ekonomski rast i zapošljavanje.

Novoimenovani predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker saopštio je ciljeve i sastav nove komisije, u kojoj su za Srbiju najinteresantniji visoka predstavnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za spoljnu politiku Federika Mogerini i novi komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

Han je iskusni austrijski političar, dosadašnji komesar za regionalni razvoj, za koga važi da dobro poznaje situaciju u Srbiji i regionu.

U njegovoj nadležnosti biće pregovori sa Srbijom i drugim zemljama kandidatima, kao i odnosi sa evropskim zemljama van Unije. Kao komesar zadužen za fond solidarnosti, posle majskih poplava posetio je Šabac i termoelekranu Obrenovac.

"Sada je ključni trenutak da se uspostave novi odnosi sa susedstvom. Osim toga važno je da se nastave pregovori o proširenju, kao što stoji u imenu mog resora. Pregovori će biti nastavljeni, ali je u tom procesu kvalitet važniji od brzine", rekao je Han.

Uprkos signalima poslednjih dana da na spisku resora u novoj Evropskoj komisiji neće biti politike proširenja, novi komesar za susedstvo i politiku proširenja imaće praktično isti opis posla kao i njegov prethodnik na tom mestu, komesar za proširenje Štefan File.

Ipak, utisak je da je ne samo u nazivu portfelja već i u listi dužnosti koje će obavljati Han došlo do zamene redosleda i da je proširenje otišlo u drugi plan. I sam predsednik Junker više puta je ponovio da u vreme njegovog mandata neće biti novog proširenja, ali da se moraju nastaviti započeti pregovori sa zemljama zapadnog Balkana.

Prioriteti nove komisije biće ekonomski rast i zapošljavanje.

"Imamo priliku i obavezu da u uslovima teške geopolitičke situacije radimo na jačanje ekonomskog rasta i gradnji ujedinjene Evrope koja donosi i ekonomski razvoj svojim građanima", rekao je Žan Klod Junker, novi predsednik Evropske komisije.

U novoj komisiji ključne ekonomske resore dobili su predstavnici Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Posle saslušanja u Evropskom parlamentu, komisija na dužnost treba da stupi 1. novembra.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.