Proizvodi sa geografskim poreklom za EU

Izvor: RTS, 12.Jun.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodi sa geografskim poreklom za EU

Ariljska malina, lipov med sa Fruške Gore i Pirotski kačkavalj, prva su tri proizvoda iz Srbije koja će do kraja godine konkurisati za zaštitu geografskog porekla na nivou Evropske unije. Zbog toga je u Pirotu, održan sastanak predstavnika proizvođača, lokalne samouprave, Ministrarstva poljoprivrede i Evropske unije.
Pirotski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kačkavalj, izrađuje se ručno po originalnoj recepturi staroj više od dva veka. Tradiciju proizvodnje čuva Mlekarska škola. Ovde smatraju da će međunarodna zaštita doneti kvalitet i više učenika, što će je zalog za budućnost.

"Nadam se da će ovo biti inicijalna kapisla koja će privući đake sa svih strana koji će da otkriju našu tradiciju, mentalitet i duh Stare planine. Ovo je veliki značaj za mlekarsku školu i podsticaj da budemo još bolji i kvalitetniji u narednim godinama", kaže Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.
Evropska Unija treba da nam prenese znanje i iskustvo i da pomogne da naši tradicionalni proizvodi, poput Pirotskog kačkavalja, pronađu lakši put do potrošača širom sveta.
"Ovi proizvodi postaće deo zajedničke strategije promocije u Evropskoj Uniji i na trećim tržištima. To će im omogućiti bolju cenu, veću mogućnost proizvodnje i finansijsku podršku. Ovo je samo prvi korak ka integraciji srpske poljoprivrede", navodi David Liberati, vođa projekta EU za organsku proizvodnju.
"Imamo proizvode kojima se možemo podičiti i koji su u istom rangu sa proizvodima u Evropskoj Uniji. Mislim da će to dati jednu ogromnu konkurentnu poziciju proizvodnji Pirotskog kačkavalja i nadam se da će to biti pokretač za naše stočare. Cilj je da kačkavalj bude na policama supermarketa u Evropskoj uniji", navodi Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.
Lokalna samouprava uključena je u ovaj projekat i finansijski će pomoći proizvođačima Pirotskog kačkavalja u dobijanju sertifikata.
"U narednim godinama očekujem da dođe i do povećanja broja grla i proizvodnje mleka, što će se odraziti na razvijanje lokalne ekonomije", kaže Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.
Proizvodnja hrane sa zaštićenim geografskim poreklom, širom sveta je unosan biznis. Srbija trenutno ima 45 takvih proizvoda, a u Pirotu se nadaju da će osim čuvenog kačkavalja na listi uskoro biti i peglana kobasica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.