Probno članstvo u EU za Zapadni Balkan?

Izvor: B92, 24.Okt.2019, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Probno članstvo" u EU za Zapadni Balkan?

Jan Marinus Viersma sa holandskog Insitituta za međunarodne odnose predlaže uvođenje "probnog članstva" u EU u trajanju od 2 godine za zemlje Zapadnog Balkana.

Viersma smatra da treba uvesti i drugačiji sistem nadgledanja reformi u zemljama kandidatima u regionu, ali i povećati ulaganja.

"Probno članstvo" bi podrazumevalo da zemlja kandidat nema pravo glasa, ali bi mogla da učestvuje na sednicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i samitima Unije.

"To bi moglo ohrabriti države koje su skeptične prema novim članicama, kao što je Francuska", kaže Viersma za portal Juropijen vestern Balkans.

On takođe predlaže povećana ulaganja EU u zemlje kandidate.

Prema njegovim rečima, većina građana u EU vidi problem u tome da Turska postane članica EU i to je jedan od razloga što se protive proširenju.

U Briselu, naime, smatraju da bi uvođenjem novih članica, koje vode autoritarni režimi, poremetili odnose u EU.

Za predsednike Crne Gore i Srbije, Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, kaže da su pomalo autoritativni, dok albanskog premijera Edi Ramu vidi kao "velikog gazdu" u Albaniji, dok za makedonskog premijera Zorana Zaeva kaže da je, na neki način, drugačijeg profila.

Smatra i da bi EU trebalo da bude "agresivnija" u pregovorima sa državama Zapadnog Balkana, tako što će, kako kaže, unaprediti proces kontrole reformi.

Govoreći o vlasti i ooziciji u zemljama regiona, Viersma kaže da bojkot rada parlamenta i bojkot izbora nije dobra situacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.