Izvor: B92, 15.Avg.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatne apoteke bez leka na recept

Beograd -- Građani Srbije još uvek ne mogu, poput građana zemalja EU, da lekove na recept podižu u svakoj apoteci koja regularno posluje na tržištu.

Iako Ustav Srbije propisuje ravnopravnost privatne i državne svojine, privatne apoteke u Srbiji još uvek nisu u zdravstvenom sistemu ravnopravne sa državnim.

Dragan Smiljanić iz beogradskog Udruženja kvadriplegičara i paraplegičara "Dunav", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uveren je da je diskriminisan u odnosu na vojne invalide kada je u pitanju dostupnost apotekarske usluge.

On stanuje u naselju gde postoji jedna državna apoteka u kojoj ima pravo da kao civilni osiguranik podigne lekove na recept, dok u preostale 4 privatne apoteke koje rade u njegovom naselju, ovo pravo ne može da ostvari, za razliku od vojnih osiguranika koji lekove mogu podizati, kako tvrdi, u sve četiri privatne apoteke u naselju.

2Da bih otišao do te državne apoteke imam par kilometara. Moram da idem sam kolima ili da zamolim nekoga da ode da mi obavi to. A da ne pricam o invalidima koji stanuju na periferiji Beograda, gde je pitanje da li i imaju državnu apoteku, Uvek imaju taj problem, moraju nekoga da angažuju da ide u grad, da im nabavi lek, ako ispadne neka komplikacija moraju da se vraćaju ponovo u Dom zdravlja, pa opet u apoteku, tako da je to strasno komplikovano i sada mene zanima iz kojih razloga mi nemamo ista prava kao vojni invalidi", kaže Smiljanić.

I privatni apotekari smatraju da su civilni osiguranici uskraćeni i podsećaju da i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o proizvodnji i prometu lekova, ne prave razliku između državne i privatne svojine.

Uprkos tome građani Srbije, ne mogu da lekove na recept podižu u svakoj apoteci koja regularno posluje na tržištu. Privatni apotekari upozoravaju i da je broj državnih apoteka u Beogradu pre 30 godina i danas ostao isti.

"Bilo je čak 2 više jer su se u međuvremenu dve apoteke zatvorile, bilo je 105 sad je trenutno 103. Pacijent je diskriminisan iz više razloga. Prvi razlog je što pacijent mora da zna tačno gde se nalazi društvena apoteka da bi u njoj podigo. Imate novih naselja koja nemaju uopšte društvene apoteke. Grad je narastao na preko milion stanovnika u odnosu na prethodni period Nijedna zemlja u okruženju iz stare Jugoslavije nema ovaj problem. U Evropi ne postoji nijedna zemlja koja pravi diskriminaciju između privatne i društvene apoteke", kaže Dragutin Rajevac, potpredsednik Saveza privatnih apotekara Srbije SPAS.

Širenje mreže apoteka u nadležnosti je Ministarstva zdravlja, a Srbija još uvek nema Zakon o apotekarskoj delatnosti. Za 150.000 vojnih osiguranika, Vojni fond je potpisao ugovor sa brojnim privatnim apotekama kojih sada u Beogradu ima oko 400.

"ojni fond je prepoznao važnost dostupnosti lekova za svoje korisnike usluga time što je još pre desetak godina potpisao svoj ugovor sa velikim brojem privatnih apoteka. To je jako bitno iz razloga što približio mogućnost podizanja leka u svim apotekama tako reći bez obzira da li su one društvene ili privatne", kaže Gordana Nektarijević, vlasnica privatne apoteke Fontana.

Iz Republičkog zavoda međutim tvrde da civilni osiguranici nisu uskraćeni kada je u pitanju dostupnost apotekarske usluge. Po njihovim rečima, Vojni fond nema ugovor sa državnim apotekama odnosno Apotekarskom ustanovom Beograd. Smatraju da državnih apoteka ima dovoljno i pravilno su raspoređene. Ističu da Vojni fond ima ugovore sa oko stotinu apoteka u Srbiji, a samo u Beogradu postoje 103 apoteke iz lanca Apotekarske ustanove Beograd koje su na raspolaganju civilnim osiguranicima.

O ovoj temi u Vestima u 18.30 govoriće Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Privatne apoteke bez leka na recept

Izvor: Šumadija Press, 16.Avg.2010, 11:36

Građani Srbije još uvek ne mogu, poput građana zemalja EU, da lekove na recept podižu u svakoj apoteci koja regularno posluje na tržištu.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.