Izvor: Blic, 05.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prikrili svoja ranija putovanja u Evropu

Leskovac - Službenici Fonda za razvoj Leskovaca blizanci Predrag i Nenad (30) neće se 19. decembra naći u grupi od 50 privilegovanih Srba koji će sa novim biometrijskim pasošima i bez viza otputovati u Evropsku uniju, o trošku ambasada i domaćih sponzora iako su preksinoć izvučeni iz bubnja. Njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je juče diskvalifikovao žiri projekta „Evropa za sve" jer su u prijavi slagali da ranije nisu putovali u EU. Oni su bili jedini Leskovčani kojima se osmehnula sreća, ali i jedini koji su izbačeni iz igre.

- Situacija je vrlo neprijatna za sve nas jer smo prevareni. Jedan od uslova u konkursu je bio da kandidati nikada nisu putovali u zemlje Evropske unije, a njih dvojica su putovali u Nemačku, Austriju, Francusku, Češku i Belgiju, što se može videti i na njihovim profilima na „Fejsbuku" - kaže za „Blic" Nebojša Milenković iz Beograda, menadžer projekta „Evropa za sve".

Prijavu na konkurs, u ime Arsića, poslao je bivši direktor Fonda za razvoj i njihov partijski drug iz SRS Bojan Tojaga, koji je, kako tvrdi Milenković bio „vrlo neprijatan i pretio „Pink televizijom", pošto mu je saopštena vest o diskvalifikaciji.

Tojaga, s druge strane, kaže da nikome nije pretio, ali da se cela stvar neće završiti na odluci komisije.

- Poslao sam žalbu ministru Božidaru Đeliću, a ona se zasniva na činjenici da u konkursu stoji da kandidati mogu biti osobe koje do sada nikada nisu putovale u EU. Ne kaže se da je isključiv uslov da kandidati nisu putovali. Krivci su, dakle, oni koji su sastavljali uslove konkursa, a ne ja koji sam predložio kandidate. Uostalom, zašto nisu proveravali preko MUP-a ili im tražili stare pasoše na uvid - ogorčen je Tojaga.

I braća Arsići imaju istu primedbu na preciznost tog od ukupno tri uslova. - Siguran sam da su 90 odsto izabranih putnika već putovali u zemlje EU, a na taj zaključak me navodi reakcija Đelića koji je kasnije u neformalnom razgovoru i šaljivim tonom rekao da ne veruje da niko od nas nije putovao u EU - priča Predrag Arsić, koji će, kako kaže, zahtevati da se pregledaju stari pasoši svih izabranih putnika.

Arsići su, inače, putovali u inostranstvo u vreme dok je SRS bio na vlasti u Leskovcu. U lokalnoj samoupravi, koju predvodi DS, izbor Arsića bila je juče tema broj jedan, ali niko od zvaničnika nije hteo da komentariše ovaj slučaj. Ipak, jedan od njih doveo je u pitanje i druge, u konkursu navedene, karakteristike blizanaca koje je komisija pri odlučivanju uzela u obzir.

- Primera radi, obrazloženje za Predraga je bilo da je zaslužan za osnivanje Fonda za mlade talente, a odluku o osnivanju doneli su jednoglasno odbornici Skupštine grada. On ju je kao činovnik samo sproveo u delo. Nenada su nahvalili za uvođenje elektronskog sistema u lokalnoj samoupravi, koga evo mi dorađujemo i prepravljamo - priča jedan od članova gradonačelnikovog kabineta.

Uslovi za prvo besplatno grupno putovanje posle ukidanja šengenskih viza, bili su, kako stoji na sajtu Vlade Srbije, da su kandidati stariji od 18 godina, da kandidati mogu biti osobe koje do sada nikada nisu putovale u EU, te da prijava mora biti praćena preporukom neke institucije, organizacije ili pojedinca koja objašnjava kako su kandidati postupkom, delom, uspehom, inventivnošću, moralnošću ili hrabrošću zadužili zajednicu u kojoj žive.

Jankovićeva najavljuje pokretanje sudskih postupaka

Aleksandra Janković, rukovodilac grupe za odnose sa javnošću u Đelićevom kabinetu, kaže da bi protiv braće Arsića i Tojage mogli biti pokrenuti postupci pred sudom za lažne izjave.

- Pozivanje na navodnu nepreciznost konkursa je zamena teza jer su oni u samoj prijavi slagali da nisu putovali u zemlje EU, a mesto gde je trebalo navesti u kojim zemljama su putovali ostavili su prazno. U obrazloženju je navedeno da bi trebalo da vide i upoznaju Evropu u koju su, zapravo, više puta putovali - kaže Jankovićeva za „Blic".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.